Recension

: Hermogenes gås
Hermogenes gås Ithell Colquhoun
2013
Sphinx
6/10

En resa i surrealism

Utgiven 2013
ISBN 9789197866071
Sidor 118
Orginaltitel Goose of Hermogenes
Översättare Niklas Nenzén
Först utgiven 1961

Om författaren

Ithell Colquhoun (19056-1988) var brittisk surrealistisk konstnär och författare. Hon föddes i det koloniala Indien, utbildade sig vid Slade School of Art i London och för bland andra Salvador Dali i Frankrike. Som författare publicerade hon bland annat en biografi över ockultisten Samuel Liddell MacGregor Mathers och den ockulta romanen Hermogenes gås (på svenska 2013).

Ithell Colquhoun

Sök efter boken

En namnlös kvinna färdas till en ö för att besöka sin farbror. Han är en praktiserande alkemist och i den mystiska tillvaron hos farbrodern finner sig kvinnan snart vara indragen i ockulta skeenden utanför hennes kontroll. Hon misstänker farbrodern för de magiska attackerna och för att rädda sig själv ur hans våld undersöker hon ön efter möjliga flyktvägar. Expeditionerna på ön leder henne till platser på gränsen mellan dröm och verklighet.

Jag såg sällan min farbror utom vid måltiderna; men trots att hans vanor gäckade mig kände jag att han iakttog varje steg jag tog, och att han förfogade över metoder som gav honom kännedom om allt jag gjorde och tänkte.

Itchell Colquhoun (1906-1988) var en surrealistisk konstnär, författare och magiker. Så står det på bokens baksida och dessa tre ledstjärnor är också det som tydligast lyser i berättelsen. Surrealismen i de ingående beskrivningarna, skrivarkärleken i det makliga berättartempot och så de hela tiden totalmagiska undertonernas närvaro. Texten är lugn, vilande på en enkel bashistoria som egentligen påminner väldigt mycket om H P Lovecrafts mest poetiska noveller med en figur som kommer till en plats, finner den vara skrämmande och sedan gör figuren och platsen upp.

Men Hermogenes gås är mycket mer hisnande i sina skeenden om man nu ska dra paralleller till den gode Lovecraft. Den vackert beskrivna ön är liksom omöjlig att få ett grepp om. Ibland är den liten, ibland är den stor. Ibland är ön klippig, ibland är ön skogsbevuxen och ibland är ön en vulkan. Ibland är ön ensam och ibland är det en hel ögrupp. På samma sätt svänger livet på ön: den är folktom men ändå befolkad. Hus är små på utsidan och enorma på insidan. Inget är riktigt klart uttalat. Det är passande i sin underlighet då det skapar en mottaglighet hos läsaren.

- I denna bok kan nog vad som helst hända, tänkte jag och sedan hände också vad som helst.

Det är också ett fiffigt grepp av Colquhoun att låta berättelsen vara så vagt och fritt skriven då det tillåter henne att ta krumsprång i form av små fantastiska sidoberättelser, utan att det känns speciellt spretigt.

Boken stora svaghet är att det hänvisas till en hel del andra böcker och målningar av ockult karaktär, vilka jag måste erkänna mig inte vara helt bekanta med. Därför har kanske också en del av bokens djupare innebörd gått mig förlorad. Det är i sanning en förarglighet var gång man dyker på sådana ting i skönlitterära böcker. Jag vill också risa det att boken, om än den var oemotståndlig på många sätt, faktiskt lämnade mig med mer än lovligt många frågetecken där det borde vara utropstecken.

En del av kvardröjande frågetecken rätas ut i Niklas Nenzéns fina efterskrift där han i fakta och tanke går djupare ner i denna mystiska kvinnas liv, bok och konstnärskap. Det är inte förrän då som en del av de bokboende hemligheterna i Hermogenes gås helt gör sig begripliga.

Boken är absolut speciell. Utan tvekan en av de mest egendomliga böcker jag läst och jag kommer återkomma till Hermogenes gås flera gånger och till Ithell Colquhoun likaså. Inte minst hennes fenomenala måleri lockar till fördjupning. Bredvid Salvador Dali tyckes hon vara en av de vassaste inom surrealismen. Ett exemplar av hennes målerikonst återfinns förövrigt som bokens omslagsbild, där man i en och samma målning ser inte mindre än 4 motiv, om man blott söker en stund. Skylla heter den vackra tavlan från 1938. Hur utsökt representerar inte tavlan Ithell Colquhouns magiska saga – den kan man nämligen också läsa på en mängd olika sätt.

Håkan Eklund

Publicerad: 2014-03-04 00:00 / Uppdaterad: 2014-03-03 11:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5584

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?