Recension

: Drömtraktorn
Drömtraktorn Magnus Ljunggren (1960)
2014
LL-förlaget
7/10

Vänskap, skoluppgift och traktorpulling

Utgiven 2014
ISBN 9789170534799
Sidor 120

Om författaren

Magnus Ljunggren är en populär barn- och ungdomsförfattare. Drömtraktorn är hans första bok för LL-förlaget.

Sök efter boken

Daniel och Zeke är bästa vänner med ett stort gemensamt intresse, traktorpulling. En morgon när de missat skolbussen bestämmer de sig för att gena genom skogen. Och där, rostig och täckt av snö står den. En övergiven röd BM Volvo T 350 Boxer. Killarna tror inte sina ögon. När de senare samma dag får i skoluppgift att laga något trasigt finns där inga tvivel om saken. Det är bara det att traktorn ägs av griniga Gammalgösta. Enstöringen med den elaka, dreglande hunden Devil.

Boken börjar en snöig, ganska trist måndagsmorgon. Men det här är dagen som kommer att förändra livet för Daniel och Zeke. Det är måndagen där allting ställs på sin spets, och resan mot vuxenvärlden tar sin början. Mellan raderna kan vi ana att killarna inte har det alldeles lätt i skolan. De är trötta på det mesta och fyller dagarna med att komma undan lektioner samt drömma om traktorer. På Youtube finns massor av balla klipp att diskutera. När den röda traktorn kliver in i deras liv ser de en chans att höja betygen, imponera på klasskamraterna, lärarna och sina familjer. Traktorn blir ett sätt för Daniel och Zeke att realisera sina drömmar.

De flesta vuxna i Drömtraktorn är närvarande och schysta. Zekes pappa förser dem med en alldeles egen verkstad. Det är en gammal, övergiven svinstia som grabbarna får rusta upp. Här har vi föräldrar som ser sina barns behov och ger dem redskap till att förverkliga sina intressen. Rektor Mats Gardell må vara sträng, men han är rättvis och ser mer än en kan ana. Men alla är inte snälla. Skolbusschauffören Reine motarbetar ständigt våra killar. Han har makten eftersom han är den som tar dem till plugget, och han matar dem ständigt med historier om sin tid som soldat. Sen har vi ju tidigare nämnda Gammelgösta. Honom kommer jag aldrig riktigt underfund med. Han verkar vara den där typiska ensamvargen som odlar myten om sig själv som den elaka enstöringen. Hade gärna velat komma honom närmare, men kanske är han den där typen som för alltid är höljd i dunkel och mystik? Hen som inte vågar dela med sig av sina tankar och tvivel. Det är lite sorgligt smärtsamt.

Drömtraktorn är en bok från LL-förlaget. Det innebär att boken har ett tydligt innehåll, språket är konkret och vardagligt utan att bli färglöst. Men framförallt är det en spännande bok om drömmar, traktorer och vänskap. Plus en dos kärlek… Just traktorer är kanske ett knepigt innehåll i en ungdomsbok. Men jag tycker inte att det ska behöva skrämma iväg läsare. Jag fick mig en liten lektion i något jag inte hade en aning om. Och vänskap, relationer, mekande samt förtroende är något livsviktigt. Läs, lär och le. Jag tror på Daniel och Zeke.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-17 23:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5571

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?