Text

Barn- och ungdomsboksvecka

Vädret kan vara hur osportsligt som helst – här på dagensbok.com ägnar vi traditionsenligt lovet åt barn- och ungdomsböcker, och att krypa ihop med en bra bok är lyckligtvis aldrig fel. Må det sedan bjudas gnistrande snö eller otröstligt gråslask; med böcker kan man rymma iväg vart som helst.

Mycket nöje!


måndag

Roddy Doyle: Mary, spöket och resan genom natten
En resa mellan livet och döden

”När jag var 13 år dog min mormor. Några veckor innan hon gick bort besökte jag och mamma henne på äldreboendet. Jag minns det så väl. Det var bara jag, mamma och mormor och plötsligt var mormor så liten, betydligt mindre än vanligt. Vi hjälpte henne upp ur sängen för att ta en kort promenad i…” Läs mer


tisdag

Magnus Ljunggren: Drömtraktorn
Vänskap, skoluppgift och traktorpulling

”Daniel och Zeke är bästa vänner med ett stort gemensamt intresse, traktorpulling. En morgon när de missat skolbussen bestämmer de sig för att gena genom skogen. Och där, rostig och täckt av snö står den. En övergiven röd BM Volvo T 350 Boxer. Killarna tror inte sina ögon. När de senare samma dag får i skoluppgift att laga…” Läs mer


onsdag

Sofia Nordin: Spring så fort du kan
Three is company?

”’Det finns faktiskt ingen. Alla är döda’ var några av de första raderna i Sofia Nordins roman En sekund i taget, där huvudpersonen Hedvig tycktes vara den enda som överlevt en pandemi som på bara några dagar tagit livet av alla. Alla. Men. Rent logiskt, om någon lyckats överleva, någon haft en motståndskraft, så borde…” Läs mer


Lauren Myracle: Kissing Kate
Kyssar som skakar världen

”Det finns ögonblick när man träffar någon och allt bara stämmer. Fysiskt, psykiskt – allt är en perfekt helhet. Tillsammans utgör man universums centrum och ingenting annat spelar någon roll. Ju yngre, osäkrare och mer oerfaren man är desto sannolikare är det väl att de där ögonblicken inträffar i något hörn på…” Läs mer


torsdag

Katarina Sandberg: Vi är inte sådana som i slutet får varandra
Befriande skeptiskt om förälskelse och relationer

”Västerländska idéer om kärlek bygger allt som oftast på föreställningen om ett särskilt eftersträvansvärt tillstånd. Det fladdrande hjärtat, den rodnande kroppen, den förälskade människan som på ett mer eller mindre psykotiskt sätt uppgår i den (eller de) andra. Hon kanske slutar äta, slutar sova, slutar oftast helt…” Läs mer


fredag

Sara Kadefors: Lex bok
Kompromisslöst hårt och sårbart om virtuella världar

”Det är vårterminen innan studenten och Lex har genomskådat världen: gymnasiebetygshetsen, ytlighetsengagemanget, entreprenörsandan, mammas nya kille Bruno som är fööörfattttare, Mirandas blogg och allt annat. Som ett slags hämnd, ett motstånd, eller bara för att vara irriterande och testa…” Läs mer


lördag

Ingelin Angerborn: Tredje tecknet
Mystik, drömmar och mellanålder

”Tredje tecknet är en bok som sägs vända sig till mellanåldern, d.v.s nio- till tolvåringar. Den åldern sammanfaller med bokslukaråldern, då barn ofta är helt koncentrerade på läsningen och inte märker vad som pågår omkring dem. Jag är visserligen många gånger äldre än målgruppen men älskar…” Läs mer


Andrea Cremer och David Levithan: Invisibility
New York-galenskapens fantasy-förklaring

”Stephen föddes osynlig. Ingen har någonsin sett honom. Sedan hans mamma dog är det bara hans pappa som vet om att han existerar, och han ger sig till känna enbart medelst underhållscheckar. Stephen beställer allt han behöver hemlevererat via nätet och tassar runt i New York. Iakttar sina grannar och människor kring…” Läs mer


John Green och David Levithan: Den andre Will Grayson
Glitter, glamour och Schrödingers katt

”Jag älskar referenser, intertexter, små vinkar mellan texter. David Levithan och hans författarvänner gillar dem uppenbarligen också och rent objektivt måste man nog säga att de är en smart författarstrategi. Referenser (förutsatt att man fattar dem) får läsare att känna sig intelligenta, inne, som del av gemenskapen…” Läs mer


Rachel Cohn och David Levithan: Nick & Norahs oändliga låtlista
”Dagen börjar vid midnatt”

”Första gången jag läste Nick & Norahs oändliga låtlista var efter att ha sett filmatiseringen av den. Jag blev med andra ord väldigt positivt överraskad. Så positivt överraskad att jag läser om den lite nervöst: Var boken verkligen så fantastiskt bra, eller var det kontrasten som gjorde det? Filmen är inte apdålig. Huvudrollsinnehavarna…” Läs mer


söndag

Moa Eriksson Sandberg: Flickan i de vindlande gångarna
Uppföljare utan egen idé

”Flickan i de vindlande gångarna är fortsättningen på Den första flickan skogen möter, en bok som handlar om sommaren då huvudpersonen Hanna fyller tolv år, dras mellan vännerna Jonna (bestämd, präktig, lite barnslig) och Sabina (kaxig, lockande, opålitlig), och dessutom handskas med slitningar mellan…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från höstlovet, från förra sportlovet, från höstlovet 2012 eller höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-02-17 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-23 00:32

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?