Recension

: Livet är en dröm
Livet är en dröm Alexandra Charles
2013
Norstedts
5/10

FN-disco

Utgiven 2013
ISBN 9789113048338
Sidor 255
Medförfattare Åsa Mattsson

Om författaren


Foto: Denise Grünstein

Alexandra Charles Gustrin, född 1946, är mest känd som ägare av nattklubben ”Alexandra’s” i Stockholm som hon drev i 20 år från 1968 till 1988, men hon har också ägt restaurang på Gotland, på Barbados och jobbat som PR-konsult. Sen 1998 uppmärksammar och driver hon rättighets- och hälsofrågor i 1,6 miljonersklubben.

Sök efter boken

Du vet den här youtubefilmen där Jakob Eklund säger ”vafan” i över två minuter – exakt så känner jag när jag läser Alexandra Charles biografi Livet är en dröm. VAFAN! Jag blir tokig, sitter till slut och mumlar uppgivna ”men vafan” när ännu en man beter sig illa mot Lill. Vilken Lill, tänker du kanske nu? Jo det var nämligen namnet på den kvinna som fick höra att hennes namn var så dåligt att hon borde byta. Denna kvinna tänkte ungefär ”ja vad är ett namn egentligen, det finns väl viktigare saker”. Och denna oerhört älskvärda inställning att det alltid finns något som är viktigare; kärlek, familj, samhörighet, ett roligt liv – är något som män utnyttjar igenom hela hennes liv verkar det som. Att Charles kom att att skriva en bok med titeln Livet är en dröm är ett mysterium. Om jag skulle ha utsatts för hälften av det hon utsätts för skulle jag skrivit ett manifest som fick SCUM-manifestet att likna en prenumeration på Bamse.

Hennes pappa låter henne tidigt få veta att det är skillnad på folk och folk och uttrycker hur besviken och arg han skulle bli om hon någon gång tog hem en svart man, något hon givetvis inte låter sig påverkas av i valet av sin första make. Tyvärr visar han sig, precis som de flesta av hennes andra manliga partners och äkta män, vara en extremt kontrollerande man som vill njuta frukterna av hennes ansträngningar i arbetet. Män omkring henne förstör hennes ekonomi och arbetsmiljö och begår även sexuella övergrepp mot henne. Det är också män som får henne att ge upp drömmarna om jobbet i FN som hon siktar mot som ung.

Men den röda tråden är att Alexandra Charles kämpar (she’s such a survivor!), hon tar nya tag. Tänker ”det är ju bara pengar” och köper ut den man som lurat till sig 49% av hennes bolag, bara för att slippa honom. Hon fortsätter försöka underhålla människor, hon stöttar människor som mår dåligt, slåss för homosexuellas rättigheter under de första åren av AIDS-panik, slåss för kvinnor som diskrimineras i vården och inom medicinsk forskning och hon bryter tabun när det gäller kvinnligt företagande och makt. Vilken ikon hon är! Det är svårt att inte tycka om henne som person. Som ett mini-FN var hon än är. Just därför är det jobbigt att behöva klaga lite på den här boken.

Tyvärr är boken stolpigt skriven; anekdoter staplas på varandra på ett väldigt talspråkligt sätt. Utropstecken används flitigt för att stryka under betydelsen av saker, och många gånger påbörjas otroligt personliga stycken som sedan avslutas alldeles för fort. Förordet avslutas på detta lite märkliga sätt:

”Tänk att jag klarade av detta! Hur kunde jag? Vart är jag på väg? Inte så att jag ångrar något och jag skulle inte heller ha velat handla på något annat sätt. Jo, kanske ändå, men det berättar jag inte om nu.”

Det här är en känsla som återkommer ofta i boken: saker hintas om men avslutas sedan för att lämna plats åt text om hur härlig Charles tycker att den eller den medarbetaren är. Det är säkert kul för de inblandade men bra läsning är det inte. Medförfattaren Åsa Mattsson eller förläggaren kunde gott ha använt uttrycken ”stryk det här” och ”utveckla det här” lite mer flitigt.

Allra bäst rent gestaltningsmässigt är boken när Charles beskriver de olika tidsepokernas stilar och hur olika människor var klädda, då vågar hon ta plats och har ett bra språk. Även företagandet tycker jag hon skildrar väldigt bra och fritt från svepande beskrivningar. Jag gillar hur konkret hon beskriver de olika delarna i att skapa något lyckat och att hela tiden vara tvungen att återuppfinna sin verksamhet. Alexandra Charles står aldrig still och trots det stolpiga sätt boken är skriven på är den läsvärd just för att ta del av hennes unika livserfarenhet och smarthet när det gäller företagande.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2014-02-12 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-11 20:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5556

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?