Recension

: Ordningen upprätthålls alltid
Ordningen upprätthålls alltid: 23 grafiska novelletter Pär Thörn
2013
Apart förlag
6/10

Ordning och reda, döden kommer på fredag

Utgiven 2013
ISBN 9789198073447
Sidor 134

Om författaren

Pär Thörn, född 1977 i Uddevalla, är ljudkonstnär, performanceartist, avantgardistisk poet och absurdistisk prosaist. Sedan debuten 2002 har han gett ut ett tjugotal böcker och blivit översatt till bland annat danska och franska.

Sök efter boken

Pär Thörn har här skrivit ett tjugotal olika texter, om verkliga händelser och personer såväl som fiktiva historier, allting blandas i denna samling grafiska novelletter. En del berättelser känns igen, till exempel den om den förste brevbombaren (som var svensk). Varje berättelse är kortfattad och gemensamt för alla texterna är att de inleds och avslutas på samma sätt. Den första meningen är ”Mitt namn är XXX och jag är död.” Där får läsaren en hint om att alla berättelserna handlar om personer som har dött på olika – mer eller ännu mer – grymma vis. Sista meningen i varje grafisk berättelse är bokens titel: ”Ordningen upprätthålls alltid.”

Till Thörns texter har 23 olika illustratörer givit sin bild av var sin historia. Illustratörerna har helt olika stil och alla kan finna sin favorit.

Ibland känns texterna lite för lika varandra. Kanske hade det varit bättre om illustratörerna också fått skriva texterna – mellan inledningen och slutorden – själva. Trots denna invändning är detta ett läsvärt grafiskt verk med helt rätt svärta.

Några av de historier som gör mest intryck är ”Attentatskvinnan”, illustrerad av Fanny M. Bystedt, som har en oförutsedd tvist och snygga bilder, ”Självbedragaren”, illustrerad av Nicolas Krizan, som är bra för att han tänker utanför (serie)boxen och låter bilderna ta över sidan, samt ”Polisen med patos”, illustrerad av Lars Krantz med klassisk hårdkokt deckarstil som närmar sig skräckgenren.

Längst bak i boken finns noter om de olika berättelserna samt illustratörerna. Det är snyggt, det är vitt blandade stilar, det är spännande historier som leder till oundviklig svart död. Detta är en intressant grafisk novellsamling som verkligen ger mersmak.

Sara Starkström

Publicerad: 2014-02-10 00:01 / Uppdaterad: 2014-02-10 17:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5554

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?