Recension

: Olyckan
Olyckan Johan Werkmäster
2013
LL-förlaget
7/10

Lättläst pärla med tungt innehåll

Utgiven 2013
ISBN 9789170534386
Sidor 31

Om författaren

För LL-förlaget har Johan Werkmäster bland annat skrivit böckerna om En naken karl och gjort en stor mängd bearbetningar av svenska och utländska klassiker. Han har även skrivit LL-biografin Selma Lagerlöf liv, lust och litteratur.

Hans senaste böcker för LL-förlaget är de mycket lättlästa berättelserna Olyckan och Grannen två spännande vardagsmysterier.

Sök efter boken

Alla människor har rätt till god litteratur. Till berättelser som berör, berikar, breddar och rentav förändrar sina läsares liv. Att få sluka böcker ska vara en självklarhet, vare sig det handlar om pekböcker, tegelstensromaner eller ljudböcker. Ibland finns det dock hinder som måste övervinnas innan detta kan bli verklighet. Här verkar LL-förlaget som gör lättlästa böcker för unga och vuxna. Det har en bred utgivning av både skönlitteratur och faktaböcker. De vill ge sina läsare tillgång till bra berättelser och aktuella ämnen. Förlaget arbetar medvetet med innehåll, språk, bild och form för att göra boken lättläst och tillgänglig för läsarna. En bok från LL-förlaget har ett tydligt innehåll, konkret och vardagligt språk utan att det blir färglöst. Böckerna är ofta illustrerade, typsnittet lättläst och den grafiska formen tydlig med mycket luft kring text och bild.

Olyckan är en liten pärla. Det är en till omfånget en tunn och lättläst bok, men intrigen är både spännande och tung. Det handlar om Daniel som snart är arton år. Hans föräldrar har sålt huset i den lilla orten Dingle och familjen har flyttat till en lägenhet i Göteborg. Daniel trivs bra men saknar sina vänner i Dingle. Mest saknar han klasskompisen Lena. Henne han varit kär i, henne han kysst en gång. Boken utspelar sig under ett dygn i augusti. Sommaren är snart slut och om en vecka börjar Daniel sista året i gymnasiet. Detta sommarlov har han jobbat på ett lager och packat upp varor. För lönen köpte han en lätt motorcykel. Denna lördag ska han ta sin båge och åka de tio milen till Dingle för att hänga med de gamla polarna. Daniel har sagt till sina föräldrar att han ska sova över hos en kompis. Han hoppas på att han ska få sova hos Lena, men det har han naturligtvis inte berättat för sina föräldrar.

Historien berättas inte kronologiskt utan börjar med att polisen anländer hem till Daniels föräldrar och ger dem ett dödsbesked. Deras son Daniel lever inte längre. Hans liv slutade på en smal, slingrig väg denna vackra sommarkväll. Motorcykeln han körde krockade med en lastbil. Föräldrarna blir naturligtvis förkrossade, men några timmar senare ringer det på deras dörr igen. Därutanför står Daniel. Hur är det möjligt och vad är det som har hänt egentligen?

LL-förlaget delar in sina böcker i tre nivåer, nämligen lätt, lättare, lättast. Olyckan hör till den senast nämnda nivån. Där är lite text med enkla meningar och korta rader. Lätta kapitelböcker där handlingen utspelas i vardaglig miljö och har få karaktärer. Ordvalet är enkelt, meningarna korta. Trots detta upplägg lyckas författaren Johan Werkmäster med konststycket att skriva en historia som innehåller både spänning, smärta, sorg och en överraskande vändning. Och vad vore väl en ungdomsroman utan kärlek? Här i form av en spirande, pirrande förälskelse som är fint och skört skildrad. Mitt hjärta blir varmt av denna bok som tar sina läsare på så stort allvar, trots att de kanske brottas med svåra lässvårigheter.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-01-23 00:00 / Uppdaterad: 2014-01-22 16:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5531

2 kommentarer

http://www.youtube.com/watch?v=kwV5GpIKHnI

Cilla Dalén Oregistrerad 2014-01-24 11:26
 

Tack Cilla! Det verkar vara fler än jag (och min pappa) som tycker att ”Olyckan” är ruskigt spännande!

Anna Liv Lidström Redaktionen 2014-02-07 19:57
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?