Krönika

”Davidsstjärnor och Glasbarn”, seminarium med dubbelt aktuella Kristina Ohlsson

Författaren Kristina Ohlsson är i år aktuell med både deckaren Davidsstjärnor och barnboken Glasbarn. På seminariet ”Davidsstjärnor och Glasbarn” berättar hon att en bok inte kändes nog. Hon är en rastlös människa som skriver snabbt. En bok tar henne sju veckor att skriva, sen ska den redigeras och lanseras. Barnböcker har alltid legat Kristina Ohlsson nära hjärtat. Som ung ville hon skriva, inte bilderböcker utan böcker för barn som kan läsa själva. Finns det då något som en inte kan skriva om för barn? Nej, egentligen inte menar hon. Bara en skriver det bra.

Det spelar ingen roll att hon inte har egna barn, hon har ju varit barn menar Kristina Ohlsson. Någonstans skriver hon för att underhålla sig själv, oavsett genre. Hon betecknar sina böcker som plottriga, vidlyftiga och med många lösa trådar att knyta ihop på slutet. Att skriva är det häftigaste hon någonsin gjort. För ett och ett halvt år sedan lämnade hon jobbet och började skriva på heltid. Mycket inspirerades hon av Steve Jobs ledord; DO.NOT.SETTLE. ”Jag har aldrig glömt den jag var… Jag har bara låtit den sova…” menar hon.

I jämförelse med barn kan du säga att du gillar dina böcker olika mycket, och Kristina Ohlsson gillar sina två aktuella böcker alldeles särskilt.

Deckaren Davidsstjärnor är en skröna för vuxna som bygger på en egen, påhittad legend ”Papperspojken”. Den skrevs på ett hotell i Israel. Kristina Ohlsson satt ute på natten under bar himmel och skrev. Det var magnifikt och fulländat menar hon. Senare blev hon bjuden till Israels ambassad i Stockholm, där ambassadören som bott hela sitt liv i Israel undrade hur hen kunnat missa papperspojken.

davidsstjärnor

glasbarnen-Framsida

Glasbarnen utspelar sig i Åhus där två barn lever ett 80tals sommarlov utan datorer och smartphones. Huset där de bor är hemsökt. Uppföljaren Silverpojken kommer i januari. Jag hade inte varit någonting om jag inte lärt mig läsa och skriva avslutar Kristina Ohlsson sitt seminarium med och berättar om sitt samarbete med Svenska Afghanistan kommittén (SKA) där hon skriver en historia utifrån de ord som människor skänker. För 40 kronor kan du donera ett ord som vävs in i historien. Projektet gör så att flickor lär sig läsa och skriva. Ett skänkt ord räcker till en månads skolgång. Läs mer på http://www.skankettord.se/

skankettord_2013_logo

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2013-09-28 17:44 / Uppdaterad: 2013-09-29 20:13

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?