Recension

: Änglavakter
Änglavakter Kristina Ohlsson
2011
Piratförlaget
7/10

Om att gräva där man står, och om kampen över att inte förlora fästet.

Utgiven 2011
ISBN 9789164203533
Sidor 482

Om författaren

13885316210_e78f857b39
Foto: Thron Ullberg

Kristina Ohlsson (född 1979) har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon kommer ursprungligen från Kristianstad men är numera bosatt i Stockholm. Som författare debuterade hon 2009 med Askungar.

Sök efter boken

En hund gräver upp ett styckat lik i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Det visar sig vara den unga studenten Rebecca Trolle som varit försvunnen i två år. Medan Stockholmspolisen försöker få grepp om fallet görs fler fynd på brottsplatsen. Gropen innehåller fler lik och fler hemligheter som döljer en lång och ganska gräslig historia.

Och vad undanhåller den stumma barnboksförfattaren Thea Aldrin som gång på gång dyker upp i utredningen? Varför valde hon egentligen att sluta prata för trettio år sedan? Nu sitter hon tyst och instängd på ett ålderdomshem, men med svaret på många viktiga hemligheter djupt därinne i sitt bröst.

Spåren leder till den vidrigaste av alla sanningar. Och när polisen Fredrika Bergmans livskamrat helt plötsligt dras in i utredningen trappas allting snabbt upp. Vem kan man egentligen lita på i den här soppan?

Så kan man sammanfatta handlingen i Änglavakter, den tredje kriminalromanen i serien om Fredrika Bergman och hennes kollegor vid Stockholmspolisen. Det är dock den första i serien jag läser och på grund av diverse omständigheter blir jag tvungen att sträckläsa denna tjock-deckare över en helg. Är lite sur över att missa kakkalas och varmt vänhäng, men plikten framför allt. Och det slår mig faktiskt att det är ju så här man ska läsa böcker. I sängen, i timmar och utan annat som stör. Hur livet utanför blir oväsentligt och hur boken i mina armar blir det viktigaste. Jag dras in i historien och hänger med karaktärerna som om de vore mina nya vänner. Eller ovänner för den delen.

Han förväntade sig inte att hitta vare sig händer eller huvud, men ville vara säker på sin sak. Sådana här fall tilldrog sig alltid stor massmedial uppmärksamhet. Det fanns ett begränsat utrymme för misstag. Han vände sig till rättsläkaren igen.
-Hur gammal tror du att hon är?
-Jag kan tyvärr inte säga mer just nu än att hon är ung.
-Och inte en tråd har hon på kroppen.
-Nej, jag hittar inga spår efter förmultnade kläder.
-Ett sexualmord.
-Eller ett mord där det var jävligt viktigt att offret inte kunde identifieras.

Åter till historien. Det är som sagt den första boken av Kristina Ohlsson som undertecknad läser, men jag märker snabbt att författaren kan sitt ämne. Att hon jobbat i branschen visar sig genom ordval och små, fiffiga detaljer kring utredningsarbetet. Först blir jag pirrig och glad över att få hänga i mina egna kvarter. Polishuset där jag som barn hälsat på min mamma och moster på jobbet. Kungsholmen där jag bor sen många år tillbaka. Men bokens fokus ligger inte på miljöbeskrivningar. Den rör sig istället på flera andra plan. Dels historiskt och dels berättarmässigt. Jag blir gång på gång imponerad över hur författaren lyckas hålla sin berättelse tydlig och klar. Aldrig att jag går vilse. Jag hänger med i svängarna trots vissa kast över tid. Det är skickligt må ni veta. Och även om jag gång på gång svär över hur feta dagens deckare är sörjer jag när boken tar slut.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2011-04-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-06 11:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4094

8 kommentarer

Gräv där Du står brukar vi säljare prata om-det är oftast effektivast att jobba med de kunder du redan känner

Jan Thorén Oregistrerad 2011-04-06 12:18
 

brukar ni också hitta lik när ni gräver där ni står ;)

Emelie Novotny Redaktionen 2011-04-06 13:19
 

I författarpresentationen ovan till höger står det ”Debuten Askungen…” Boken heter Askungar!

Emma Oregistrerad 2011-04-06 14:14
 

tack för påpekande, felet är nu rättat!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-04-06 16:17
 

[...] Eli läser och skriver har också recenserat Änglavakter. Dagens Bok har också recenserat Änglavakter. [...]

 

Änglavakter tog mig en hel kväll och halva nästa dag att läsa – kunde inte sluta. Första boken av denna förf och första ickefackbok som jag sträckläst på åratal. Känner mig som ny -jag som en gång var bokmal har nu huset fullt av böcker, mest pocket, som jag läst max 10 sidor i, pga dåligt språk och inget flyt. Har nu beställt KO:s två första böcker också – måtte de komma fort! Änglavakter är superspännande (fast läskig). Övriga svenska deckarförf är nada jfr med KO!

Monica Wiegert Oregistrerad 2012-04-01 23:56
 

jAG ÄR FÖRMODLIGEN FÖR DUMM ATT FÖRSTAA VEM ”NJUTAREN” ÄR. ENLIGT HANDLINGEN BORDE DET VARA JOHA ALDRIN/VALTER LUND MEN OM HAN HAR NAAGON ”VÄLLUKTANDE KVINNA” MINNS JAG EJ. SPENCSER KAN DET EJ VARA …DOM HAR JU ”BARA” EN LÄGENHET….ALLA ANDAR HAR JU DÖTT PAA ETTE ELLER ANNAT SÄTT.
HAR LÄST DEN TYSKA VERSIONEN, KANSKE SAKNAS NAAGOT ”VIKTIGT”
VORE TREVLIGT MED KOMMENTARER
HOPP SCHWITZ

K.G.SJÖBERG Oregistrerad 2012-05-29 20:10
 

vem är mannen i slutet avboken?? ”njutaren”? Jag också förstår inte…

Martina Misir Bekic Oregistrerad 2013-03-19 12:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?