Jag har läst Pål Börjessons debutroman Gallus. Eftersom vi bor i samma stad vill jag gärna träffa honom för att prata om boken och höra hans tankar kring den. Vi träffas vid Järntorget. En miljö som återfinns i boken. Det var i dessa kvarter pappan i boken rörde sig i yngre dagar när han var aktiv i partiet.
När läsaren möter familjen i boken bor de vid kanten av Frölunda Torg och befinner sig i en extremt utsatt situation. Att romanen utspelar sig just där beror på att Pål själv bott vid torget. Kanske i den lägenhet som familjen bor i. Frölunda Torg är för Pål just den plats som han själv förknippar med känslan, tillståndet, i Gallus.
Familjen och berättelsen om dem kom till Pål redan år 2006 då han under hösten skrev ett första utkast. Sedan dess har han arbetat om boken och periodvis låtit den vila. Boken beskriver en del av vårt samhälle som pågår liksom vid sidan av det de flesta av oss lever i. Här finns diffusa sjukdomstillstånd, fattigdom, skulder till indrivare och missbruk. En fråga som ligger nära till hands är om det finns en avsikt med den sociala aspekten av boken. Är den ett inlägg i en samhällsdebatt? Där svarar Pål nej. Han skrev den inte för att föra fram ett särskilt budskap. Det var viktigt att romanen hade sin egen estetik och att texten tog sin utgångspunkt i romanpersonernas upplevelser av sina liv. Boken handlar givetvis om fattigdom och utsatthet, men han har aldrig haft som avsikt med boken att låta den vara ett debattinlägg.Att boken kom till berodde snarare på ett behov att berätta historien om familjen. Han berättar att han har erfarenhet av att i vissa sociala sammanhang, där samtalen kretsat kring sorglösa ämnen eller välfärdsproblem, ha känt ett behov av att styra in samtalet på livets mer eländiga aspekter. Han tror att romanens tillblivelse kan vara ett utslag av samma inre tvång att belysa livets skuggsidor.
Vi kommer här in på de fördelar skönlitteraturen kan ha framför reportagetext. Att det kan vara genom fiktionen man kommer sanningen närmast. Det extrema i den här familjens situation och pappans strategier för att lura sig själv att läget inte är så illa som det faktiskt är kan, förutom det specifika för den här berättelsen, även gestalta något allmänmänskligt. Vad som kan ske när man framhärdar år efter år i en hopplös situation, där hopplösheten kan bero på vad som helst.
Gallus, den yngre sonen i familjen, har dragit sig undan från omvärlden och lever sitt liv i ett dataspel. De styckena som beskriver spelet och spelandet är skrivna med ett annat språk än resten av boken. Eftersom jag inte spelar själv har jag en del frågor kring det. Pål har själv ägnat sig en del åt spelande. Inte på samma nivå som Gallus, men han kan ändå den världen. För hans del, som författare, tyckte han också att det var ganska intressant att skriva just dessa passusar då de erbjöd en möjlighet att experimentera med språket. Och som läsare får man i dessa stycken en stunds respit ifrån den ganska krävande berättelsen i övrigt. Att språket är ett annat förstärker känslan av att Gallus befinner sig någon annanstans. I en annan värld.
Sedan pratar vi om namnet Gallus. Betyder det någonting, och i så fall vad? Där är Pål lite svävande i sitt svar och antyder att det finns en underliggande innebörd i namnet. En snabb internetsökning ger vid handen en möjlig tolkning som inte är så munter men högst plausibel. När jag får den lilla aha-upplevelsen tillför den faktiskt något till min upplevelse av boken. Fast jag är glad att jag inte googlade innan jag läst klart.
Eftersom det är en författare vars bok jag tyckte om vill jag naturligtvis veta om Pål jobbar med någonting för tillfället, och ja, det gör han. Sedan en tid tillbaka håller han på att skriva på någonting han tror är en roman. När jag frågar om han i och med Gallus är färdig med den mörka aspekten av livet och vill arbeta med någonting annat så skrattar han litegrann. Det har nämligen råkat bli så att det han skriver på nu också är tämligen mörkt. ”Det bara blev så”, säger han. ”Jag kunde inte riktigt styra över det själv”.
Jag är ganska nöjd med det svaret.
Publicerad: 2013-09-19 00:00 / Uppdaterad: 2013-09-18 21:03
En kommentar
[…] Dagensbok.com: http://dagensbok.com/2013/09/19/forfattarintervju-pal-borjesson/ Rapport från […]
#
Kommentera eller pinga (trackback).