Recension

: Det sällsamma fallet Benjamin Button
Det sällsamma fallet Benjamin Button F Scott Fitzgerald
2013
Novellix
3/10

En udda idé, men vad vill han?

Utgiven 2013
ISBN 9789187451102
Sidor 49
Orginaltitel The Curious Case of Benjamin Button
Översättare Alan Asaid
Först utgiven 1922

Om författaren

Amerikansk författare med irländskt påbrå. Född 1896 och anses vara en av 1900-talets mest inflytelserika författare. Han myntade begreppet ”jazzåldern” och levde tillsammans med sin fru Zelda ett liv som omväxlande bestod av fester lika vilda som hans romanfigurers, omväxlande av gravt alkoholmissbruk och psykisk kollaps.

Sök efter boken

Det är ju en originell idé. Ett barn, Benjamin Button, föds som en gammal man. Med åren blir han allt yngre, för att dö som spädbarn. En väldigt originell idé.

Frågan är vad som är poängen med denna idé. Vad vill F Scott Fitzgerald med sin berättelse? Jag har faktiskt ingen aning. Att döma av filmatiseringen som kom för några år sedan är det en kärlekshistoria, men där har filmen inte särskilt mycket gemensamt med novellen. Här är kärlek marginellt, något som blommar upp i vissa åldrar men är tämligen ointressant i andra. Det där filmmanuset tycks i allmänhet ytterst fritt baserat på Fitzgeralds berättelse.

Den har en torr och omständlig ton som under andra omständigheter hade kunnat bli komisk. Den har en desperation framför allt i Benjamins föräldrars oförmåga att anpassa sig till att deras nyfödda barn inte blev som de förväntat sig, vilket hade kunnat bli både gripande och angeläget. Men eftersom alltsammans summeras i en biografi från vaggan till graven på under femtio sidor så hinner det aldrig bli någondera.

Eller så spelar längden ingen större roll. Benjamin blir visserligen ofta missförstådd och illa behandlad, men han är vare sig särskilt sympatisk eller kommer läsaren särskilt nära på annat sätt. Jag bryr mig aldrig om den här berättelsen. Den är bara ganska konstig.

En originell idé. Vad annat kan man säga?

Ella Andrén

Publicerad: 2013-09-06 00:00 / Uppdaterad: 2013-09-05 20:45

Kategori: Recension | Recension: #5364

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?