Recension

: Tröst hos Pinto
Tröst hos Pinto Inger Frimansson
2013
Bonnier Carlsen
5/10

Hastig hästdeckare

Utgiven 2013
ISBN 9789163874451
Sidor 222

Om författaren

Inger Frimansson är född 1944, och förutom författare arbetar hon även som journalist. Hon fick sitt stora genombrott med ”God natt min älskade” 1998, som belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa deckare. Hon skriver även lyrik och ungdomsböcker. Inger Frimansson bor i Södertälje.

ingerfrimansson2
Fotograf: Leif Hansen

Sök efter boken

I den fjärde boken i hästbokserien Kona-klubben (konstiga namn-klubben) är sommarlovet slut, det är skolstart, kompisarna samlas igen och det påbörjas en ny termin på ridskolan. Det borde vara spännande, pirrigt och fullt av förväntan, men det är det inte. På ridskolan nås vi av det tråkiga beskedet att Misja, som vi fick följa i den tredje boken i serien, varit tvungen att avlivas. Stämningen är mättad, samtidigt som ingen kan förneka energin som följer en nystart. Och så kommer Pinto, den lilla skäcken som får bo i Misjas gamla box.

Men allt handlar inte om hästar i Tröst hos Pinto. Medlemmarna i Kona-klubben, Frossan, Bojjan, Hercules, Fiona och Gi-Gi, ser till att hamna i flera olika mer eller mindre spännande situationer. Frossan vågar tillslut sova över hos Bojjan, men den natten blir det inbrott i villan. Gi-Gi springer hemifrån när katten smiter och hon måste räddas ur ett vattenfall. Och så är det väskryckarna som rånar gamla tanter på deras handväskor. Inger Frimansson skriver även deckare för vuxna och det är de deckarinfluenserna som smyger sig in i hästbokserien. Frossan har kontakt med sin farbror som är polis om utredningarna, men de separata brotten visar sig vara just separata. Därför vävs inte berättelsen ihop till en sammanhållande enhet.

I stallet slits Frossan mellan känslorna för favorithästen Rabalder och den nya söta Pinto. Hon frågar sig om man verkligen kan tycka så mycket om två hästar samtidigt. En viktig och intressant frågeställning som skulle kunna appliceras på fler situationer och relationer, men tyvärr fullföljs inte heller det temat.

Tröst hos Pinto är precis som de tidigare böckerna i serien en bok i mängden att läsa för de mellanstadiebarn som slukar böcker i högt tempo. Anledningen till att den inte stannar kvar hos mig är helt enkelt att det är för många ytliga berättelser som berättas i samma bok. Deckardelen blir inte tillräckligt spännande och i hästdelen fördjupas relationerna inte så mycket som är önskvärt. Däremot öppnas det upp för en utveckling i relationen mellan Frossan och ridläraren som jag hoppas att Inger Frimansson tar med sig till nästkommande bok.

Emelie Novotny

Publicerad: 2013-06-02 00:00 / Uppdaterad: 2013-06-02 02:45

Kategori: Recension | Recension: #5246

2 kommentarer

hej inger<3
jag undrar vad Pinto är för hästras?
jag är väldigt tacksam för svar<3
kram från en hästberoende tjej<3

Anna Oregistrerad 2016-02-01 18:48
 

Hej Inger
Jeg er kæmpe fan af dine bøger og specielt ufo-klubben.
Jeg vil så gerne ønske at der kommer en femmer, gør der det?
Kærlig hilsen
Lykke 10 år fra Danmark

Lykke Oregistrerad 2019-05-11 21:19
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?