Recension

: Drömbokhandeln
Drömbokhandeln Laurence Cossé
2012
Sekwa förlag
5/10

Bättre innan man läser den…

Utgiven 2012
ISBN 9789186480295
Sidor 456
Översättare Marianne Öjerskog

Om författaren

Laurence Cossé är en fransk författare, född 1950, som tidigare har jobbat som journalist, litteraturkritiker och radioproducent.

Sök efter boken

Jag vet inte hur många gånger jag har beklagat mig över likriktningen inom bokhandelsbranschen. Det känns ganska beklämmande att se alla dessa ställ med topplistor i alla dessa boklådor som är så lika varandra att man bara hör på personalens dialekt (åtminstone ibland) att de ligger i olika städer. Visst kan topplistorna tjäna sitt syfte, men de är ju knappast en garant för att man får med sig en bra bok därifrån. En populär, omskriven bok – ja visst. En bok som har fått en skjuts med hjälp av massiv marknadsföring – ganska ofta. Men inte nödvändigtvis en bra bok. Det är också tråkigt att böcker har så kort bäst före-datum numera. Förutom de riktigt bra böckerna förstås…

Det är just de böckerna Drömbokhandeln handlar om. De där riktigt bra böckerna, som kanske inte får plats i en vanlig bokhandel. Böckerna som gör läsaren till en bättre människa och ger honom eller henne ett rikare liv. När den före detta vagabonden Ivan och den italiensk-franska arvtagerskan Francesca öppnar en bokhandel (Au Bon Roman) tillsammans sätter de upp ett ovanligt mål: I deras bokhandel ska man endast sälja bra böcker. Genast dyker två frågor upp: Vad är en bra bok och vem avgör det?

Ivan och Francesca tillsätter en superhemlig kommitté bestående av författare, som var och en ska lämna in en lista på 600 böcker som de tycker är bra. Alla lektörerna får ett kodnamn och ingen av dem känner till de andra medlemmarna. Dessutom får de aldrig avslöja för någon att de är med i kommittén. Inte heller får de något arvode, utan måste göra det för att de värnar om god litteratur.

Arbetet med byggandet av Drömbokhandeln fortskrider och Ivan och Francesca bygger upp en trogen och lojal kundbas. Men det dröjer inte länge förrän molnen hopar sig på himlen. Au Bon Roman utsätts för regelrätta attacker, både på nätet och IRL. Det värsta av allt är dock att de topphemliga kommittémedlemmarna utsätts för våld och hot. Snart utvecklas romanen till en thriller där det goda representeras av sanna litteraturälskare och det onda av kommersialism och populärkultur.

Drömbokhandeln handlar som sagt om rysligt bra böcker. Tyvärr kvalar den inte själv in i den kategorin. Konceptet är väldigt bra och upplägget lovande, men det räcker inte hela vägen. Den är ganska underhållande på sina ställen, men tyvärr väldigt rörig och en smula tjatig. Den har inget tydligt berättarjag och karaktärerna är allt annat än färgstarka. Det känns som om de mest är där för att propagera för författarens åsikter och jag kommer nog att glömma bort dem inom ett par veckor. Jag kan tänka mig att boken får en annan dimension om man är insatt i fransk kultur och kulturpolitik, för det finns säkert fler paralleller till verkligheten än de stora franska tidningar vars namn i romanen påminner väldigt mycket om verklighetens. Jag skulle inte säga att den är en dålig bok, men inte heller Au Bon Roman. Den är helt enkelt mitt emellan. Lovande upplägg, men halvdant genomförande. Synd, för jag såg verkligen fram emot att läsa den…

Men! Om inte annat så får man ju en rad boktips och författaren är till och med generös nog att bifoga en litteraturlista. Ta gärna med den till din lokala bokhandel och se vilka titlar du hittar…

Sofia Luthman

Publicerad: 2012-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2012-07-16 19:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4807

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?