Recension

: Släpp skrivandet loss! Bokutgivningens nya villkor
Släpp skrivandet loss! Bokutgivningens nya villkor Krister Gidlund
2006
Gidlunds
9/10

De fortsätter att sälja som aldrig förr

Utgiven 2006
ISBN 9178443733
Sidor 142

Om författaren

Krister Gidlund har gett ut böcker sedan 1960-talet, sen -68 på familjeförlaget Gidlunds. Han är dessutom författare till en rad diktsamlingar, barnböcker, en roman och flera böcker om bokutgivning, bland annat Att göra sin egen bok (2000, reviderad 2004), Ett litet bokförlag (tillsammans med hustrun, Gertrud Gidlund, 2002) och Släpp skrivandet loss! Bokutgivningens nya villkor (2006).

Gidlunds förlag – Förlaget som drivs av familjen Gidlund.

Sök efter boken

– Eller för att vara mer exakt. Man sänker priserna på dom populäraste böckerna. Då säljer dom i massor. Mer än någonsin. [---] Dom mer kvalificerade böckerna får däremot bli dyrare. Men det gör inget. Ty sådana handlar vi inte längre med.

Orden läggs i munnen på en Herr Storförläggare. Jag är inte säker på om just denna är fiktiv – och det spelar mindre roll. För han kunde lika gärna vara verklig. Lyckligtvis är han och hans likar inte de enda aktörerna på bokmarknaden.

Det finns böcker som säljer mer och det finns böcker som säljer mindre. Och så finns det förstås en jäkla massa böcker som över huvud taget aldrig ges ut. Så har det naturligtvis alltid varit. Men bokmarknaden har sett olika ut. Inte minst sedan de fasta bokpriserna slopades i början av 1970-talet. Sedan dess har det gått mer och mer ekonomiska troll i branschen. Nya avskrivningsregler gör böcker till färskvaror som bör omsättas så fort som möjligt. Nya lönsamhetskrav ställs på varje ny titel. Det klassiska resonemanget om gungor och karuseller tycks ha spelat ut sin roll.

Krister Gidlund och hans bokförlag är produkter av en annan tid och ett annat tankesätt. Det är ett perspektiv som onekligen har mycket att tillföra debatten. Av historien lär vi oss, nämligen, att det finns andra alternativ än våra egna.

Att fasta priser är någon sorts kommunistförmynderi, det vet väl varenda människa i min generation. Och Sverige är ett mesigt, toppstyrt land där medborgarna osjälvständigt tvingas gå i statens ledband. Sådant hör ju faktiskt till allmänbildningen nuförtiden. Därför är det helt jäkla underbart med en kille som mycket konkret påpekar saker som att gå in i en fransk eller tysk bokhandel och se vad fasta bokpriser gör för utbudet. Och att innan de fasta priserna slopades fanns ett hyggligt bokutbud i vilken landsortsbokhandel som helst. Nu finns där knappt en bokhandel alls.

Jag har aldrig, så vitt jag vet, träffat Krister Gidlund personligen. Men att läsa Släpp skrivandet loss! Bokutgivningens nya villkor är som att ta en kopp kaffe med en god vän. Man lyckas på en gång förfära sig över världens tillstånd och ha väldigt, väldigt trevligt. Även om jag möjligen anar att Gidlunds och min syn på vad som är viktig litteratur kanske överlappar till stor del men inte helt, och även om jag möjligen drar lite på munnen när han nästan lite skrämd smiter från en tävling i Poetry Slam, så måste till och med jag vara ödmjuk inför hans imponerande erfarenhet och prestationer. De närmast essäformade kapitlen tar upp en rad aspekter av bokbranschen – såväl kronologiska översikter som möten med små och stora aktörer, egna erfarenheter inte bara som förläggare, utan också som författare på stora och små förlag.

Och allting är inte bara dystert. Ny teknik och nya medier har gett närmast oanade möjligheter för fler att sprida sina skrivna ord. Här ges till och med en bunt konkreta tips kring de möjligheterna. Må vara att den ekonomiska makten koncentrerats på färre och färre aktörer – för den som orkar leta blir mångfalden ändå exceptionell.

Som nyutexaminerad ”förlagsmänniska” (universitetet vill så ogärna begränsa sig med yrkesetiketter) är jag förstås mer än allmänt intresserad av en figur som gett ut böcker betydligt längre än jag över huvud taget levt. Men det här är faktiskt viktigt för alla som någon gång knatat in i en bokhandel. För vad är det egentligen som avgör vad du hittar där?

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2006-07-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 20:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2092

2 kommentarer

Den recensionen födde nyfikenhet! Verkar vara en tämligen intressant bok. Tillåt mig att återkomma när jag läst boken.

Jerker Kaj Oregistrerad 2006-07-12 11:29
 

Din recension är en av de få jag hittade av Gidlunds bok. Jag har just läst den och jag hade visserligen stor behållning av den men var inte lika entusiastisk som du ändå. Kanske för att jag läste två böcker i ett sträck och då blev det lite tjatigt (en del avsnitt återkom).

Så här skrev jag: http://www.kristinasvensson.se/slapp-skrivandet-loss-en-bok-om-bokbranschen/

Kristina Svensson Oregistrerad 2013-03-08 15:05
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?