Recension

: En alltför högljudd ensamhet
En alltför högljudd ensamhet Bohumil Hrabal
2006
Ruin
9/10

Fiberrik huvuddiet

Utgiven 2006
ISBN 9185191108
Sidor 106
Orginaltitel Príliš hlucná samota
Översättare Karin Mossdal
Först utgiven 1976

Om författaren

Fotograf: Týdeník Rozhlas

Bohumil Hrabal (1914-1997) är ett av den tjeckiska 1900-talslitteraturens viktigaste namn. För sin säregna kombination av burleska skrönor och modernistisk romankonst har han hyllats lika mycket av kritiker som av läsare världen över.
Till skillnad från många av sina författarkollegor valde Hrabal att inte gå i exil utan stanna i Tjeckoslovakien även under de politiskt svåra 70- och 80-talen. Han dog efter ett fall från ett sjukhusfönster 1997.

Sök efter boken

- Vad ska vi göra med Haňt'a?

- Hurså?

- Han har ju inte fattat sitt jobb. Det är ju så enkelt: han ska sitta nere i sin källare, ta emot all den litteratur som inte behövs eller inte är önskvärd eller tidsenlig, lägga den i sin papperspress och trycka ihop det så att det kan recyclas och tryckas nya böcker på.

- Och…? Gör han inte det då?

- Jo, visserligen, men… han läser dem ju först! Vad är vitsen med att destruera farliga eller omoderna böcker om de ändå blir lästa? Där sitter han nere i sin källare och komprimerar världslitteraturen, pressar ihop den och tänker på den och tillgodogör sig den fullständigt utan stats- eller kulturvetarkontroll. Sen verkar han dessutom ha mage att påstå att vi behandlar folk likadant som han behandlar de möss som bygger bo i hans boktravar.

- Det var det jävligaste. Vi vill ju bara väl. Hur gör han med mössen då?

- Kastar dem i pressen tillsammans med böckerna. Squish.

- Vad ska vi med de där nya böckerna vi trycker på det recyclade pappret förresten?

- Recycla och trycka nya böcker på. Men effektivare. Böcker som går enklare igenom systemet. Målet måste ju vara en litteratur som stör så lite som möjligt, som vi lika gärna kan köra direkt från tryckeriet till makulatur eftersom det ändå inte gör vare sig till eller från om någon läser den.

- Så är det det En alltför högljudd ensamhet handlar om?

- Konstigt uttryck. "Handla". Inte kan en bok handla? Boken bara är; problemet är väl att den kan få läsaren att handla.

- Du menar att du är rädd för att Haňt'a kan bli farlig?

- Nä nä, han är för gammal och har huvudet för fullt av gamla filosofer för det. Men det är en principsak: läsare är opålitliga jävlar. Den där källaren som ju bara ska vara en arbetsplats blir liksom en metafor för allt vetande som vi försöker ta ur folk, allt tänkande vi försöker hindra dem från…

- Fan vad pretto du låter nu.

- Jag vet. Förlåt. Jag borde väl läsa något lättuggat om ett mordmysterium i stället. Men nu läste jag den här, och nu kan jag inte smälta den. Den ligger där någonstans i min källare och vägrar försvinna.

- Nå, då hivar vi väl den också i papperspressen. Problemet löst.

- Det går inte.

- Vadå går inte? Den är ju bara 96 sidor…

- Precis. Den är redan så komprimerad, det går inte att trycka ihop den mer. Och den är ändå för stor för att gå ner i pressen.

- Kan vi inte bränna upp den då?

- Manuskript brinner inte.

- Va sa du?

- Inget. Pensionera Haňt'a.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2006-07-13 00:00 / Uppdaterad: 2010-12-31 20:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2093

12 kommentarer

Det där var väl ändå inte en recension!?

Jerker Kaj Oregistrerad 2006-07-13 10:13
 

Tycker den säger en hel del, jag. Kul!

r k Oregistrerad 2006-07-13 11:14
 

Men är det inte oproportionerligt många tjecker som ramlar ur fönster..?

r k Oregistrerad 2006-07-13 11:16
 

Sprang jag ut och tjackade med en gång efter att ha läst denna recension. Tack herr Waller! Mer sånt!

hankypanky Oregistrerad 2006-07-19 15:33
 

hankypanky: Kul att höra! Återkom gärna med åsikt.

Björn Waller Redaktionen 2006-07-19 21:20
 

verkar fett, det måste kollas upp.

fett Oregistrerad 2006-07-23 00:14
 

OK Waller, sent omsider kommer här mitt omdöme: förträfflig bok! Det är en mycket orättvis värld att en sån här liten pärla, ja, ett ren mästerverk, kommer att gå de flesta förbi (åter en eloge till de små kämpande småförlagen). Köp den, stjäl den, låna den men läs den!

hankypanky Oregistrerad 2006-09-05 11:29
 

Hankypanky: kul! Håller fullständigt med. Detta är kanske lite smalare än det som ligger på pockettoppen, men den förtjänar definitivt all uppmärksamhet den kan få. Lånade i dagarna lite mer Hrabal, ser verkligen fram emot att läsa det.

Björn Waller Redaktionen 2006-09-05 20:16
 

Waller: Gjorde ett fynd häromsistens när jag på ett antikvariat för ett rent larvigt pris hittade en bok av Hrabal i engelsk översättning: "I Served the King of England". Ska skriva något här när jag läst den. Hoppas att du kommer att recensera någon av de två (av tre)självbiografiska böcker som finns utgivna på Symposion, om det nu är dem du ska ge dig i kast med.

hankypanky Oregistrerad 2006-09-06 21:34
 

Vill bara tacka för… hm, recensionen. Den berättade nog så mycket, och jag tänker definitivt läsa boken nu.

Ulf Oregistrerad 2006-10-10 09:38
 

Som förläggare till boken vill jag bara tacka för den kongeniala recensionen och instämma i det hankypanky skriver: Läs den! Det är den bästa bok vi givit ut…

Harald Oregistrerad 2006-10-17 23:03
 

Jag har nu läst boken och blev glatt överaskad, den är sannerligen udda på ett roligt vis. Än roligare nästan var eftertexten som gav en intressant berättelse om författaren mm. bra komplement till tidiga filmer av Milos Forman mm :)

Ulf Oregistrerad 2006-11-15 02:48
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?