Recension

: Lilla snälla varg
Lilla snälla varg Nadia Shireen
2011
Rabén & Sjögren
7/10

Uppdaterad saga med humor

Utgiven 2011
ISBN 9789129677089
Sidor 32
Orginaltitel Good little wolf
Översättare Jenny Vargensten

Om författaren

Nadia Shireen är illustratör och bor i London. Hon har en fil kand i barnboksillustration vid Cambridge School of Art, men har också arbetat på olika tidningar och studerat juridik. Hon debuterade 2011 med bilderboken Lilla snälla varg.

Sök efter boken

Rolf är en varg, men han är snäll, liten och väluppfostrad. Det finns vargar som inte är det, som istället är hiskeligt elaka, det har hans vän tanten berättat. Rolf vill helst inte möta en sån varg, men det dröjer såklart inte länge förrän han gör det. Och när Styggvargen utmanar Rolf så blir han tvungen att se om han inte trots allt har lite vildhet i sig. Fast vem säger att det måste vara stygghet som karaktäriserar en riktig varg – kanske är det Rolfs snällhet som är det riktigt varglika?

Den här bilderboken berättar en uppdaterad saga i enkla, humoristiska bilder och kortfattad text. Bilderna har beskrivits som South Park-liknande, och personerna är det onekligen – det är små runda gubbar med stora ögon och enkla anletsdrag. Inte minst tanten, en variant av mormor i sagan om Rödluvan, är fantastisk. Hennes ansiktsuttryck är likadant i alla situationer, oavsett om hon sitter lugnt och stickar eller om hon riskerar att bli uppäten av Styggvargen. Det gör att hon blir nästan som rekvisita snarare än en verklig person – något som hon faktiskt kan sägas vara i den klassiska sagan.

Rolf är en charmig huvudperson, och bokens budskap är (nog) att man kan bryta mot fördomar och vara på ett annat sätt än vad människor förväntar sig av en. Dock är det inte helt lätt att utläsa en sensmoral ur boken. Historien har flera vändningar och överraskar ofta, och inte minst slutet är väldigt öppet. Vid en första läsning är det nästan lite abrupt, men när man stannar upp och tänker efter inser man att man själv kan välja hur man vill läsa det. Vilken tolkning man väljer säger en del om ens egen åsikt i frågan om vargens eventuella inneboende stygghet. Smart och snyggt gjort.

Alice Thorburn

Publicerad: 2012-01-23 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-22 21:03

Kategori: Recension | Recension: #4525

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?