Recension

: Bländverk
Bländverk Thomas Erikson
2011
Damm förlag
6/10

Polisarbete, psykologi och pirrig spänning

Utgiven 2011
ISBN 9789173517881
Sidor 461

Om författaren

thomas_erikson3
Foto: Lars Trangius

Thomas Erikson är ledarskapscoach och konsult med inriktning på beteendevetenskap. Han arbetar med ledningsgrupper och chefer inom svenskt och internationellt näringsliv om dagarna och skriver kriminalromaner om nätterna. Thomas bor utanför Stockholm med sambo och fem tonåringar. Han debuterade 2011 med Bländverk.

Sök efter boken

Alex stod på knä framför liket och försökte undvika att få blod på kläderna. Hans handflator var fuktiga och han hade problem att hålla händerna stilla. Han hade ett egendomligt brusande ljud i huvudet, ungefär som dånet av ett flygplan på hög höjd.

Han undvek att titta på mannens ansikte. Han hade gjort det en gång på nära håll och det hade fått det att vända sig i magen.
Om man nu kunde tala om ansikte. Det som var kvar efter att kulan träffat mannens bakhuvud var inte mycket. Det såg ut som om själva ansiktet slitits bort ifrån skallen.

Beteendevetaren Alex King blir under ett av sina egna föredrag vittne till ett brutalt och blodigt mord på en åhörare. Snart blir han även inblandad i utredningen. Tillsammans med kriminalkommissarie Gabriel Hellmark och inspektör Nina Mander jagar de en kallblodig mördare som inom loppet av en vecka skjutit ihjäl två affärsmän i Stockholm. Dessutom visar det sig att de båda utsatts för utpressning innan de avrättats offentligt.

Vi får också följa Fredric Hellberg, journalist och tillika kriminalkommissarie Gabriels bror. Han sliter med ett skrivjobb som visar sig vara livsfarligt, och när hela hans familj hotas drivs situationen till sin spets. Vem är den anonyma uppdragsgivaren som inte skyr några medel för att få jobbet gjort i tid?

Detta är en ambitiös debut på flera sätt. Dels till omfånget men också till innehållet. Författaren är liksom bokens hjälte Alex King beteendevetare som specialiserat sig på C G Jungs forskning om olika personlighetstyper. Den bygger på ett system med röda, gula, gröna och blå kommunikationsstilar. Att Alex King blandar sig in i polisarbetet ger utredningen djup och skärpa. Han ser sådant som de aningen kantiga poliserna inte märker, och han drar analyserna ett steg till. Föga förvånande inleder han också en kärleksaffär med inspektör Nina Mander. Där finns en scen när han ska lära henne bågskytte som får mig att rodna. Den är av samma kaliber som drejningsscenen i filmen Ghost

Det är en rysligt spännande historia med många oväntade vändningar där du aldrig upphör att förvånas. Jag tycker om att kvinnorna ges ett så stort utrymme och jag älskar att reta mig på den självgode Alex. Han sprätter runt och förför sin omgivning med sin pompösa stil. Berättandet är aningen stolpigt och karaktärerna lite platta, men jag tror att det kommer att räta ut sig till nästa bok. För fler böcker om Alex King ska det nämligen bli. Det skulle dessutom inte förvåna mig om denna bok filmatiseras. Den skulle bli en perfekt och fartfylld polisfilm i Irene Huss/Beck-anda.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-08 10:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4501

7 kommentarer

Jag tyckte det var en imponerande debut och väntar ivrigt på nästa. Var positivt överraskad.

Lotten Oregistrerad 2012-01-08 11:01
 

Fy fan vad trist med dessa deckare, aldrig kommer något nyskapande eller originellt. Våra göra någonting annat. Även om du misslyckas.

Karl Oregistrerad 2012-01-08 16:17
 

Karl, det ena behöver ju inte utesluta det andra tänker jag. Vare sig du menar läsning eller författande. Visst är det viktigt att pröva nytt, men det finns en tjusning i den klassiska deckar-genren också. Och jag menar faktiskt att denna bok bryter mark då den manliga författaren ger kvinnorna ett så stort utrymme.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2012-01-08 17:29
 

Karl, jag håller med om att deckargenren är överetablerad, och jag har också ibland tyckt att det upprepas alldeles för mycket. Visst borde vi författare våga mer! Därför vore det skoj för mig som författare till just Bländverk att höra vad Du tyckte om boken. Vad upplevde Du det var som saknades?

Anna – tack för det fina omdömet. Jag blev väldigt glad! Och bågskytte kan vara fantastiskt.

http://www.facebook.com/thomas.erikson.writer

Thomas E Oregistrerad 2012-01-10 13:35
 

Tack själv för läsningen Thomas. Ser fram emot nästa Alex King-thriller. Och jag är säker på att bågskytte kan vara fantastiskt på alla vis.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2012-01-10 23:06
 

[...] Läs hela recensionen här: Dagensbok recenserar Bländverk. [...]

 

[...] Läs mer hos dagensbok.com. [...]

Så går någon och skjuter människan | Rader Oregistrerad 2012-08-11 18:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?