Recension

: Illdåd
Illdåd Thomas Erikson
2012
Damm förlag
6/10

Ont ända in i själen och tillbaka ut

Utgiven 2012
ISBN 9789173517928
Sidor 438

Om författaren

thomas_erikson3
Foto: Lars Trangius

Thomas Erikson är ledarskapscoach och konsult med inriktning på beteendevetenskap. Han arbetar med ledningsgrupper och chefer inom svenskt och internationellt näringsliv om dagarna och skriver kriminalromaner om nätterna. Thomas bor utanför Stockholm med sambo och fem tonåringar. Han debuterade 2011 med Bländverk.

Sök efter boken

Jag trodde att Illdåd var en deckarthriller, men ack så fel jag hade. Den andra boken om beteendevetaren Alex King och hans flickvän kriminalinspektören Nina Mander berättar visserligen en vedervärdigt hemsk historia men på ett helt annat sätt.

Drygt tjugoåriga Sara Leijon blir efter en blöt utekväll brutalt våldtagen av fyra unga män. Sara polisanmäler gruppvåldtäkten, förövarna är identifierade, bevisen på offrets kropp säkrade och hennes berättelse är redig och detaljerad. Men det visar sig att i en våldtäktsrättegång är ingenting enkelt. Istället blir det Sara som får allting emot sig. Kriminalinspektör Nina Mander kallar in sin kille Alex King för att coacha Sara som blir fruktansvärt ifrågasatt och hårt åtgången. Dessutom drabbas Alex av sitt förflutna då våldtäkten river upp ärr från ungdomen.

Offret Sara är en modig tjej som är fast besluten att förövarna ska få sitt rättmätiga straff. Men hur mycket mäktar en människa med? För det slutar inte här. Gång på gång ifrågasätts och smutskastas hon. Både av försvaret, våldtäktsmännen, deras familjer och en nära vän. Hon tvingas blotta saker som inte har det minsta att göra med den vidriga lucianatten då våldtäkterna ägde rum. Hon utsätts för hot och fler övergrepp men är ändå fast i sin övertygelse om att förövarna ska få betala för hur illa de gjort henne, både fysiskt och psykiskt.

Det är ett stort och omfattande ämne som författaren ger sig i kast med. Berättelsen har en undervisande ton. Alex King får reda på att av tjugotusen våldtäkter lyckas systemet sätta dit någon i tvåhundrafemtio av dem. Mycket av förfarandet som tas upp känner nog de flesta av oss till via media och andra kanaler. Därför blir det emellanåt långrandigt och övertydligt. En kan undra vad Alex King levt med för skygglappar som häpnar över hur en våldtäktsrättegång går till. Fast samtidigt som de flesta andra av oss är smärtsamt medvetna om hur illa det är fortgår dessa skamliga rättegångar där offrets trovärdighet emellanåt smulas sönder. Och varför ska det vara skillnad på våldtäkter och andra brott? Låt mig citera Saras åklagare Ramén:

”Därför att vi pratar om sex! Ibland går folk med på det! Ibland gör de det inte. Ingen ber om att bli nerslagen eller rånad någon gång emellanåt!”

Snacka om lagvidrig generalisering. Vi äger alla rätten till vår egen kropp och våra egna känslor. Dessutom har en alltid rätt att ändra sig. Det som först i tanken verkade fint eller spännande kan i realiteten kännas fult och fel. Och då äger vi alla rätten att ångra oss och dra oss ur. Det måste lagen klara av att ta hänsyn till.

Apropå det så bävade jag till en början när jag insåg att större delen av Illdåd utspelar sig i rättsalen. Men det är faktiskt inte så gäspigt som det låter. Det är drabbande och smärtsamt. Dessutom får Alex King chansen att visa vad han går för. Hans reflekterande ögon närstuderar alla inblandade och gör allt för att stötta och peppa Sara att klara av helvetet hon hamnat i.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2012-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2012-11-04 06:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4929

2 kommentarer

Jag är inte säker på att du har rätt när du säger att de flesta av oss är medvetna om hur illa det är och jag tycker det är bra att ämnet tas upp och att statistik redovisas. Själv häpnade jag över siffrorna. Trots att jag var medveten om att det är illa ställt blev jag chockad över att det var så illa.

Det är ett otroligt viktigt ämne som Eriksson synliggör på ett smärtsamt tydligt sätt.

ulrika spangenberg Oregistrerad 2012-10-14 08:50
 

Visst, man har hört om de här historierna. men problemet försvinner ju inte bara därför. Bra att nån orkar rota i eländet. Det borde gå att göra de här processerna bättre 2012. Eller? Ska absolut läsa boken.

Janne G Oregistrerad 2012-10-15 18:06
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?