Recension

: Iris
Iris Viktoria Myrén
2011
Ordfront
9/10

Att betrakta och bli betraktad

Utgiven 2011
ISBN 9789170375699
Sidor 257

Om författaren

Viktoria Myrén
Foto: Melker Dahlstrand

Viktoria Myrén (f. 1971) är bosatt i Rönninge utanför Stockholm. Hon arbetar som frilansjournalist med inriktning på internationella frågor, föräldrar och barn samt litteratur. Hon är också skrivpedagog med inriktning på intuitivt skrivande. Tidigare har hon utkommit med romanerna I en familj finns inga fiender (2009), som nominerades till Borås tidnings debutantpris, och Iris (2011).

Sök efter boken

Två huvudspår finns att följa i Viktoria Myréns andra roman Iris. Det ena är tvillingskildringen – att vara, föda, och sakna en tvillingsyster som dör vid födseln. Det andra är mötet med landet. Förvridningen, hatkärleken, tröttheten, saknaden, förälskelsen som uppstår i mötet med den nya kulturen, som i det här fallet är Nicaragua. Av de två huvudspåren har jag erfarenhet av det senare. Därför blir det naturligtvis det jag följer i min läsning.

Med en mjuk, stundtals fantastisk och ofta symbolisk prosa skriver Viktoria Myrén om Malva som följer med sin man till Nicaragua och börjar arbeta som volontär på Centro de Derechos Humanos, Centrum för mänskliga rättigheter. På organisationen möter hon människor som kryper innanför skinnet på henne. Det är människor och liv som det tar emot att försöka sammanfatta i en recension, människor och liv jag känner igen så väl och som Viktoria Myrén ger glimtar av genom Malvas känsliga ögon och kropp.

”Har du barn?” Hennes blick på min mage. Nyfiken. Jag tänker att det ska skrämma henne och säger ”si”och sedan ”inte än” och då ler hon: ”Jag grät när Abigail föddes. Jag vågade inte klä på henne, jag var rädd att jag skulle skada henne, bryta en arm eller nåt.”
”Det är ett fint namn”.
Hon nickar: ”Abigail de los Angeles”.
På vägen tillbaka till huset säger Gema att hon skulle vilja bli advokat – så att hon kan hjälpa andra, säger att hon ibland träffar personer som skulle behöva en advokat och som vill försvara sig men inte vet hur, säger att då blir hon ledsen.
”Fattigt folk”, lägger hon till som om hon inte vore en av dem.

Bara efter en kort period i Nicaragua upptäcker Malva att hon är gravid. Sedan barnsben har hon också intresserat sig för foto, har ett förflutet som fotograf och bär med sig kameran vart hon än går. Det är två ytterligheter i Malvas liv som gör att hon upplever landet med extra känslighet. Jag vet inte om det bara är en slump eller om det finns en speciell tanke med detta från Victoria Myréns sida. Malva betraktar. Och blir betraktad. Med kameran och fotografens blick ser hon på människorna, dammet, de mognande och ruttnande mangofrukterna. Med den känsliga blivande moderns kropp känner hon, luktar och lyssnar på desamma. Samtidigt blir hon betraktad. Att vara gravid är vackert och sexuellt tilldragande i de nicaraguanska männens ögon.

Partierna som skildrar Malvas liv i Nicaragua har ett naturligt driv trots att de inte berättar någon dramaturgiskt uppskruvad historia. De varvas med stycken där vi i stället får följa Malvas mamma Viola hemma i Sverige. Viola har sina egna trauman att bearbeta och gör det genom att fly till trädgården där bambun växer sig hög. Genom drömmar, minnesbilder och moderskap knyts Violas och Malvas upplevelser samman. Malva drömmer om den döda tvillingsystern Iris och om sin levande syster Rosa. Viola går tillbaka i tanken till när flickorna var små, till när Malva föddes.

Jag har svårt att så här kort säga allt jag vill säga om Iris, om Nicaragua och om hur jag känner igen mig i Malvas upplevelser därifrån. Väldigt ofta skapar den en känsla i mig, en saknad som inte går att jämföra med något annat än saknaden efter någon man älskar. Men jag är övertygad om att man inte behöver dela mina erfarenheter för att läsa Iris. Min ingång till boken, genom landet, är bara en.

Anna Carlén

Publicerad: 2011-12-12 00:00 / Uppdaterad: 2016-01-13 19:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4459

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?