Recension

: Vi håller på med en viktig grej
Vi håller på med en viktig grej Sara Hansson
2011
Galago
8/10

Bästiskärlek och Nutellamissbruk – så underbart elvaårig

Utgiven 2011
ISBN 9789170375811
Sidor 126

Om författaren

Sara Hansson är född 1986 och bor i Malmö. Hon jobbar som illustratör och serietecknare och hennes verk kan beskådas i bland annat Arbetaren, Bang, Ordfront Magasin, Ottar och Magasinet Arena. Hon debuterade i bokform 2009 med serienovellen Den hemliga kroppen. 2011 kom serieromanen Vi håller på med en viktig grej och 2014 Torskarnas pride-parad.

Sök efter boken

Jag var sju år när Spice Girls var som störst. Jag spelade in en direktsänd konsert (mamma sa att jag inte fick titta så sent på kvällen) och såg om och om igen. I skolan hade alla märkesbilder att byta, fast jag hade inte särskilt många, det var ganska hemskt, och jag brukade låtsas att bilderna i mitt eget fotoalbum var bilder av Spice Girls som barn – jag var Geri. På helgerna satt jag och min bästis Klara i Klaras kök och ritade av Spice Girls. Idag kan jag bara nynna en låt, If you wanna be my lover, och det kunde jag nog bara då med – musiken var egentligen inte viktig (jag fattade ju ändå inte vad orden de sjöng betydde), det var snarare känslan, känslan av att de var oövervinnerliga, som förtrollade mig och som fortfarande får mig att tänka på evig vänskap när jag ser platåskor och magtröjor.

Elvaåriga Sara känner likadant som sjuåriga Anna. Spice Girls ackompanjerar hennes liv, längtan efter en bästis, viljan att vara vuxen i ena stunden och barn i andra, rädslan för att föräldrarna ska dö, skuldkänslorna över de små sakerna. Jag kan inte göra annat än att känna igen mig, skratta, gråta och bara njuta.

Att läsa Sara Hanssons Vi håller på med en viktig grej är en nostalgitripp, men också så mycket mer. Det är en skildring av en barndom som trots sin extrema vanlighet och vardaglighet känns oerhört bräcklig och skör. Ur ett totalt barnperspektiv – aldrig nedlåtande ironiskt utan hela tiden barnsligt intelligent, berättar Sara om livet. Det är vackert, trassligt, smärtsamt, genialt och underbart gjort.

Bilderna är snygga och uttrycksfulla, historien på pricken rätt och fastän ingenting egentligen händer fångar författaren känslan av dramatik och spänning som alltid finns i livet mellan barn och tonåring. Jag längtar redan efter nästa verk av Sara Hansson.

Anna Nygren

Publicerad: 2011-08-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-31 00:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4247

5 kommentarer

Jag är i samma ålder som författaren och var Spice Girls-frälst med mina bästisar vid samma tidpunkt, så nostalginivån är vansinnigt hög när man läser. Alla minnen från höstterminen 1997, när man började sexan, bara ramlade över en igen. Jag tror att alla som växte upp i slutet av 90-talet kommer att känna igen sig – Sara Hansson har lyckats fånga känslan av såväl epok som ålder och girlpower på pricken. Jag längtar också efter mer!

Sofia Oregistrerad 2011-08-01 11:44
 

Jag känner väl igen min dotter i det här. Hon är född 1987. Träffande!

Mamman Oregistrerad 2011-08-01 14:39
 

Den här boken borde jag alltså läsa. Jag var ju också 7 år när det begav sig och var helt vrålfrälst i Spice Girls. Sen följde en uppväxt med kompishjärtan och fejkade tribaltatueringar. Åh nostalgi.

Camilla Hällbom Redaktionen 2011-08-02 09:52
 

jag sprang faktiskt över den här fina boken igår på Gildas, hann såklart inte läsa allt, men åh vad igenkännande!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-08-02 11:56
 

[...] “Jag var sju år när Spice Girls var som störst. Jag spelade in en direktsänd konsert (mamma sa att jag inte fick titta så sent på kvällen) och såg om och om igen. I skolan hade alla märkesbilder att byta, fast jag hade inte särskilt många, det var ganska hemskt, och jag brukade låtsas att bilderna i mitt eget fotoalbum var bilder av Spice Girls…” Läs mer [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?