Recension

: Skandaler
Skandaler Sara Shepard
2010
B. Wahlströms
6/10

Förbjudna känslor och intriger

Utgiven 2010
ISBN 9789132156717
Sidor 238
Orginaltitel Perfect
Översättare Jessica Danielsson

Om författaren

Sara Shepard har en examen från Brooklyn College. Hon bor utanför Philadelphia med sin make och deras hundar. Serien Pretty Little Liars är löst baserad på hennes egen uppväxt i Philadelphias grädda. Shepard är en produktiv författare. Den första boken i serien släpptes 2006 i USA och sedan dess har hon skrivit ytterligare sju böcker i serien, samt en vuxenroman.

Sök efter boken

Den tredje delen i Sara Shepards serie Pretty Little Liars är den bästa hittills. Man får svar på en del frågor, medan nya frågetecken tillkommer. Vi börjar med en liten resumé: Fem bästisar delar en mörk hemlighet. En av dem (Alison) försvinner under mystiska omständigheter, vilket leder till att vänskapen mellan de andra tjejerna (Hanna, Aria, Emily och Spencer) löses upp. De vill inte påminnas om sitt förflutna. Tre år senare får de sms och mejl från signaturen ”A” som känner till alla deras hemligheter. Tjejerna tror att det är Alison som ligger bakom, men när hon hittas mördad vet de inte vad de ska tro.

”A”:s trakasserier får tjejerna att blåsa nytt liv i sin vänskap, men när mordmisstankarna riktas mot en av dem, och en annan av tjejerna stjäl sin kompis kille, är det mer än vad vänskapen klarar av. Återigen går de skilda vägar.

I Skandaler avslöjas de forna vännernas hemligheter på löpande band. Det verkar som om ”A” vill att tjejerna ska avslöja vem som mördade Alison och gillar att leka katt och råtta med dem. Men när en av tjejerna får reda på för mycket får det ödesdigra konsekvenser och boken slutar med en riktig cliffhanger.

I första boken hade Hanna precis blommat ut efter en rejäl viktminskning. Hon och bästisen Mona hade lyckats bli skolans populäraste tjejer. Efter att ”A” har avslöjat att Hanna lider av bulimi och den stora kärleken Sean lämnat henne för Aria är livet inte längre en dans på rosor. Än värre blir det när ”A”:s avslöjanden får Mona att ta avstånd från henne.

Aria i sin tur vill döva sina skuldkänslor gentemot Hanna och bli lycklig med Sean, samtidigt som hon försöker glömma sina förbjudna känslor för engelskläraren Ezra.

Emily kämpar mot sina känslor för granntjejen Maya. Hennes föräldrar är superstränga och tolererar inte homosexualitet. Om hon inte gör något åt sin sexuella läggning kommer de att skicka henne till släktingar i Iowa.

Rivaliteten mellan Spencer och hennes syster Melissa är värre än någonsin, efter att Melissas fästman har varit otrogen med Spencer och föräldrarna självfallet ställer sig på Melissas sida. Det verkar som om saker och ting kommer att bli bättre när Spencers uppsats blir uppmärksammad och hon nomineras till ett fint pris. Synd bara att det var den uppsatsen hon i ren desperation och tidspress stal av Melissa och att ”A” vet om det…

Den största invändningen jag hade mot den första boken i serien var att den inte lyckades gripa tag. Idén var bra men den brast i utförandet. Karaktärerna kändes inte levande och man brydde sig inte så mycket om vad som hände dem. Det tycker jag är mycket bättre i Skandaler. Det är svårt att lägga ifrån sig boken och med tanke på det spännande slutet längtar jag efter att få läsa nästa del i serien.

Fotnot: Enligt källor kommer teveserien som bygger på böckerna snart att visas på TV3.

Sofia Luthman

Publicerad: 2011-06-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-22 15:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4190

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?