Recension

: Sommar i New York
Sommar i New York Candace Bushnell
2011
Rabén&Sjögren
5/10

Svag uppföljare

Utgiven 2011
ISBN 9789129673722
Sidor 397
Orginaltitel The Carrie Diaries 2
Översättare Ylva Kempe

Om författaren

Candace Bushnells kolumner i New York Observer blev till boken och serien Sex and the City. Hon har även bidragit med texter i modetidningar som Vouge.

Sök efter boken

Det här är den andra boken i serien om hur Carrie Bradshaw från Castlebury blev Carrie i Sex and the City (SATC) med hela världen. Första boken handlade om hennes sista år på high school och den här tar vid precis efteråt, under sommaren mellan high school och college. Sommaren då hon reser till och förälskar sig i New York. Till hösten ska hon börja på Brown och förmodligen läsa naturvetenskap eller något annat ämne som skulle falla hennes pappa i smaken.

Men egentligen vill hon bli författare och hoppas att sommarens skrivkurs ska leda till att hon blir upptäckt. Det är alltså nu det gäller och som läsare känner man verkligen att tiden är utmätt. Det är nu eller aldrig. Därför blir Carrie nästan besatt av sin önskan att slå igenom och bli någon.

Carrie utvecklas och förändras mycket under den här korta tiden. Hon förälskar sig som sagt i ”The Big Apple” men får även se dess mörkare sidor, vilket kan lämna en besk eftersmak. Hon kämpar med att få lagom mycket självkänsla. Inte så lite att hon jämför sig med och nedvärderar sig själv i förhållande till de andra på skrivkursen, men inte heller för mycket så att hon framstår som självgod. Hon funderar mycket på vem hon är och vad hon vill, samtidigt som hon jagar Den stora kärleken. Men är allt kärlek som pirrar?

Över huvud taget verkar det som om det är den här korta sommaren i New York som formar henne till den person hon senare blir. Utan att avslöja för mycket kan jag nämna att den allra sista repliken är så ”Carrie” att alla Carrie-fans kommer att le igenkännande.

Många som har sett serien har undrat över Carries förflutna. Det har ju pratats om de andra tjejernas familjer men hon har varit som ett oskrivet blad. Det är som om tiden innan New York knappt existerar. Det är nog många fans som vill veta mer om hur det var när hon först kom till New York, men jag är rädd för att den här boken kommer att göra dem besvikna. Det är svårt att sätta fingret på vad det egentligen är, men den griper inte riktigt tag i mig. När jag recenserade den första boken ”The Carrie Diaries” skrev jag att jag saknade humorn som genomsyrar teveserien och, framför allt, de andra tjejerna: Samantha, Miranda och Charlotte. Trots det var den första boken riktigt bra. Tyvärr håller inte den här samma klass.

Samantha och Miranda är visserligen med i den här boken och det är just i samspelet mellan de tre tjejerna som boken är som bäst. Men det är först i senare delen av boken det verkligen kommer igång. På grund av yttre omständigheter tvingas tjejerna samman under en längre tid och då börjar de slänga käft med de rappa repliker och träffande iakttagelser som är en av de faktorer som gör teveserien så bra. Efter det får berättelsen fart och del tre (boken består av tre delar) blir riktigt underhållande. Men ska man verkligen behöva vänta så länge på att en bok ska ta sig? Hade jag inte gillat teveserien så mycket hade jag lagt ifrån mig boken långt innan dess.

Sofia Luthman

Publicerad: 2012-03-18 00:00 / Uppdaterad: 2012-03-17 18:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4605

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?