Recension

: Beautiful Creatures - mörka drömmar, livsfarlig kärlek
Beautiful Creatures - mörka drömmar, livsfarlig kärlek Kami Garcia och Margaret Stohl
2013
Semic
7/10

Stämningsfull läsning

Ethan är 16 år och bor i det lilla sydstatssamhället Gatlin. Han befinner sig både åldersmässigt och geografiskt i sammanhang där man inte får sticka ut för mycket och vara annorlunda. Han längtar efter att bli så pass gammal att han kan lämna den kvävande småstaden. På nätterna drömmer han om en vacker flicka som behöver hans hjälp. Så börjar Lena, som inte är lik någon annan, på skolan. Det dröjer inte länge innan de båda ungdomarna dras till varandra.

Lena och Ethan har mer gemensamt än man först kan tro; båda har förlorat sina föräldrar. Nåja, Ethans pappa har visserligen inte slutat andas, men när hans hustru (tillika Ethans mamma) gick bort i en tragisk bilolycka slutade han också att leva. Han praktiskt taget bor i sitt arbetsrum där han skriver på sin nästa bok. Föräldraansvaret har han delegerat till familjen hushållerska Amma. Hon är Ethans fasta punkt i tillvaron. Den föräldralösa Lena bor hos sin farbror som, liksom Ethans pappa, inte har visat sig ute bland folk på länge. Det går massor av rykten om Macon Duchannes. Tänk om medlemmarna i DAR (Daughters of the American Revolution) visste att många av ryktena var sanna?

Till skillnad från Ethan längtar Lena över huvud taget inte efter att bli äldre. Tvärtom fasar hon för sin 16-årsdag, då mer än vad omvärlden kan ana står på spel. Då kommer hennes öde att beseglas och hon har sett på nära håll hur illa det kan gå…

Att vara annorlunda har sitt pris och Lena blir snart utfrusen och förföljd av sina skolkamrater, som blir uppviglade av innegänget. Ethan tvingas välja sida. Tur att han har sin lojala vän Link…

Den här boken har många bra ingredienser: Den utspelar sig i den amerikanska södern, med övervuxna trädgårdar som kulisser. Den handlar om flera ”omöjliga” kärlekshistorier, stark vänskap och magi. Dessutom har Gatlin ett bibliotek utöver det vanliga.

Beautiful Creatures har beskyllts för att rida på Twilight-seriens framgångsvåg, men trots att den har vissa likheter med vampyrserien (och med Stephen Kings Carrie) så tillför den genren något nytt. Jag gillar framför allt hur författarna blandar dåtid och nutid. Stundtals var den en smula seg och det var lite kämpigt att ta sig in i den, men när man väl var där ville man inte lämna boken och efter läsningen dröjer sig miljön och karaktärerna kvar. Jag ser verkligen fram emot att se filmen!

Sofia Luthman

Publicerad: 2013-05-15 00:00 / Uppdaterad: 2013-05-14 22:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5224

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?