Recension

: The Carrie Diaries
The Carrie Diaries Candace Bushnell
2010
Rabén & Sjögren
8/10

Hur Carrie blev Carrie

Utgiven 2010
ISBN 9789129673715
Sidor 395
Översättare Ylva Kempe

Om författaren

Candace Bushnells kolumner i New York Observer blev till boken och serien Sex and the City. Hon har även bidragit med texter i modetidningar som Vouge.

Sök efter boken

Innan Sex and the City (SATC) var Carrie Bradshaw en helt vanlig tjej som bodde i en håla i Connecticut, närde författardrömmar och drömde om att flytta till New York. Hur det gick för henne vet väl alla? Det här är berättelsen om vad som hände innan, när hon försökte ta sig igenom sista året på high school helskinnad.

Att skriva om SATC-fenomenets popularitet känns lite som att sparka in öppna dörrar. Ingen kan väl ha missat teveserien, som bygger på Candace Bushnells roman, eller de efterföljande filmerna? Nu kommer även bokserien, som ska ge alla fans något nytt att sätta tänderna i. Är det tillräckligt för att dra igång hysterin igen? Det får tiden utvisa.

I den här första boken får man svaret på många frågor som lämnats obesvarade förut: Till exempel får man veta hur Carries familj ser ut, varifrån hennes kärlek till skor och ömsesidiga beundran av homosexuella män kommer, samt hur hon blev författare. Jag tror dock att inbitna fans kan bli en aning besvikna. Även om boken handlar om Carrie, är det inte så mycket SATC över den. Jag kan sakna humorn som genomsyrar serien och filmerna. Inte minst saknar jag bifigurerna och de andra tjejerna. En oväntad vändning i slutet av boken ger dock ett löfte om att åtminstone en av dem kommer att befolka nästa bok.

Kanske läses boken bäst självständigt? För att det är en bra ungdomsbok råder det ingen tvekan om. Den har allt man kan begära: Träffande beskrivningar av den sociala hierarkin som råder på high school, vänskap, en snygg och mystisk kille som får alla tjejer att vända ut och in på sig själva för att behaga honom, en vilsen men kärleksfull pappa som lämnats ensam med tre döttrar och försöker överleva genom att intellektualisera allt, identitetskriser och ångest inför framtiden. Kort sagt all tonårsdramatik man kan önska sig. Dessutom är den välskriven och spännande. Jag längtar redan efter del två.

Sofia Luthman

Publicerad: 2011-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-20 09:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4076

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?