Recension

: Frestelser
Frestelser Sara Shepard
2011
B Wahlströms
5/10

Spänningen fortsätter

Utgiven 2011
ISBN 9789132159923
Sidor 250
Orginaltitel Pretty Little Liars - Wicked
Översättare Jessica Danielsson

Om författaren

Sara Shepard har en examen från Brooklyn College. Hon bor utanför Philadelphia med sin make och deras hundar. Serien Pretty Little Liars är löst baserad på hennes egen uppväxt i Philadelphias grädda. Shepard är en produktiv författare. Den första boken i serien släpptes 2006 i USA och sedan dess har hon skrivit ytterligare sju böcker i serien, samt en vuxenroman.

Sök efter boken

I den här femte delen i Sara Shepards serie Pretty Little Liars borde allt vara frid och fröjd. Ian Thomas har gripits för mordet på Alison DiLaurentis. Mona har blivit avslöjad som den som under signaturen ”A” har trakasserat de fyra kompisarna Aria, Spencer, Emily och Hanna under flera års tid, och har dött i en olycka. Tjejerna försöker få livet att återgå till det normala och att lägga minnena av Alison bakom sig.

Men vad är det normala? Alla har de sina problem att kämpa med. Aria försöker återvinna sin mammas förtroende, efter att ”A” har avslöjat att Aria har dolt sanningen för henne i tre års tid. Spencer vill desperat passa in i och bli accepterad av sin ambitiösa och resultatfokuserade familj, som inte verkar kunna förlåta henne för att ha avslöjat att hon har fuskat. Emilys familj, å andra sidan, gör sitt bästa för att acceptera att hon är lesbisk. Men när Emily träffar Isaac ställs allt hon tror om sig själv på ända. Varför har hon så starka känslor för en kille? Hanna tvingas bo tillsammans med sin pappas nya familj. Hennes styvsyster Kate är ett riktigt plågoris. Eller? Hur kan Hanna någonsin lita på någon igen, efter att Mona har lurat henne?

Författaren blandar skickligt nutida händelser med återblickar som ökar och håller liv i spänningen. Bilden av Alison blir allt mindre smickrande. Fram träder en känslokall och manipulerande person, som utnyttjade andras svaghet mot dem. Hon hade stor makt över sina vänner i livet, och har det än i dag, trots att hon har varit död i flera år.

Boken börjar med en återblick från sexan, där Ian Thomas pratar om att döda Ali. Det, tillsammans med Spencers vittnesmål om att ha sett honom tillsammans med Ali, natten då hon dog, utgör den starkaste bevisningen mot honom. Spencers syster Melissa har också erkänt att Ian inte tillbringade hela natten med henne, utan var försvunnen när hon vaknade under natten.

När Ians mamma diagnostiseras med cancer släpps han ut mot borgen. Det är ungefär vid den tidpunkten som ”A” återigen börjar skicka hotfulla sms till tjejerna. Naturligtvis drar de slutsatsen att det är Ian och de eventuella tvivel Spencer har känt vad gäller hans skuld suddas ut. Men alla som har läst Sara Shepards tidigare böcker har lärt sig att inte ropa hej för tidigt.

Boken är inte riktigt lika bra som de tidigare, utan känns lite som en ”mellanbok”. Förmodligen beror det på att den innehåller så många återblickar. Inte desto mindre är den skickligt skriven, på ett närapå filmiskt sätt, och författaren lyckas hålla spänningen uppe från den första sidan till den sista.

Sofia Luthman

Publicerad: 2012-02-10 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-08 19:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4562

2 kommentarer

hvor bor Sara Shepard henne?

jenna Oregistrerad 2012-10-05 15:54
 

hej jenna, här kan du läsa mer om Sara Shepard! http://www.harpercollins.com/author/microsite/About.aspx?authorid=30521

Emelie Novotny Redaktionen 2012-10-09 20:03
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?