Recension

: Begärets nio växter
Begärets nio växter Margot Berwin
2010
Bra Böcker
5/10

Välkommen in i en tvättomat med djungelväxter

Utgiven 2010
ISBN 9789170027574
Sidor 276

Om författaren

Margot Berwin har en fil. Kand vid New School. Begärets nio växter är hennes debutroman. Hon har arbetat som copywriter i New York där hon bor, inte långt ifrån Union Square, torget där bokens karaktär David Exley säljer en papegojblomma till bokens huvudperson Lila.

Sök efter boken

På något sätt tycker jag att Begärets nio växter är en modig debutroman. Berwin kör i 180 utan säkerhetsbälte. Hon tar i från tårna och levererar en bok full av med humor och spänning. Själv kan jag inte tänka mig något svårare än att försöka vara kvick och rolig i skönlitterära texter. Det skrämmer mig ungefär lika mycket som tanken på att kliva upp på scenen på en Stand Up Comedy-klubb och försöka locka fram skratt ur publiken. Att Berwin sedan dessutom skapar en egen myt i sin bok, den om De Nio Växterna, och berättar en äventyrshistoria om några typer som springer runt i djungeln och slåss mot skallerormar, letar efter magiska växter och ser i syner är snudd på dumdristigt. Det skulle kunna bli platt fall. Visserligen blir det lite fånigt bitvis, men är det egentligen så farligt? Det är ju ändå underhållande.

Bokens huvudperson Lila Nova har kommit bort från allt som är naturligt, kommit bort från sin kvinnlighet. Hon är nyligen frånskild, bor i New York och jobbar på en reklambyrå full av cyniska medarbetare. Hon har flyttat in i en sterilt inredd etta och bestämmer sig efter långt övervägande för att våga sig på att köpa en krukväxt. Hon tänker börja så, med en krukväxt, för att sedan kanske umgås lite med ett djur, och sedan kanske vara beredd att knyta nya mänskliga kontakter.

På Union Square säljer David Exley växter. Tropiska växter. Han säljer en papegojblomma till Lila. Men det visar sig inte vara så okomplicerat att köpa en tropisk växt. Papegojblomman börjar så småningom påverka Lilas liv mer än hon någonsin kunnat ana. Och när man börjat med tropiska växter, verkar det vara svårt att sluta. Detta blir början på ett actionspäckat äventyr.

En annan av bokens karaktärer, Armand, äger en tvättomat i NYC. Det udda med denna tvättomat är att den är inredd med tropiska växter. När man går in den sjunker fötterna ned i mjuk mossa. I fiskelinor från taket hänger krukor med orkidéer och andra praktfulla blommor. Tvättmaskinerna och torktumlarna är inklädda i gräsmatta och blommor. Människor köar för att komma in och prata med Armand om sina problem. De vill ha hans råd, för det är något speciellt med honom. Han är ägare till De Nio Växterna.

Var och en av växterna har nyckeln till en av de nio saker som människor önskar sig mest. Det är utan inbördes ordning lycka, makt, magi, kunskap, äventyr, frihet, odödlighet, sex och kärlek. Talet nio kallas ofta det matemagiska talet, det är en symbol för orubblig sanning. Om man multiplicerar vilket tal som helst med nio blir siffrorna i produkten alltid nio om man lägger ihop dem. Därför är den som äger De Nio Växterna komplett och kommer att få allt den önskar.

Men det finns många som vill ha dessa plantor… Efter att växterna stulits vid ett inbrott i Armands tvättomat beger sig Lila, Armand och David Exley alla till Yucatánhalvön i Mexico. De verkar alla ha olika anledningar att söka efter De Nio Växterna, och kanske är det inte ens bara dessa växter som de alla letar efter?

Är man villig att svälja att karaktärerna säger saker som att de bryr sig om varandra ”på ett cellulärt plan” eller ber någon ”Kom tillbaka i gryningen eller i skymningen. Då möts de manliga och de kvinnliga energierna som jämlikar, ingen starkare än den andra” och att en man i en kärleksscen ”klättrade in, rotade sig, planterade sig inne i mig, som om han gick baklänges i tiden”. Om man småleende kan stå ut med de oerhört typiska motsättningarna natur/civilisation och småsucka lite över att kokosnötsdoftande vilde i djungeln möter spänd judisk reklamkvinna från New York och lär henne lyssna på naturen så är Begärets nio växter en småflamsig bladvändare att slå ihjäl några semestertimmar med.

Ebba Holmberg

Publicerad: 2010-08-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-28 09:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3819

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?