Recension

: Små krig
Små krig Sadie Jones
2010
Wahlström & Widstrand
3/10

Vad trevligt det vore

Utgiven 2010
ISBN 9789146220480
Sidor 374
Orginaltitel Small Wars
Översättare Joakim Sundström
Först utgiven 2009

Om författaren

Sadie Jones är född 1967 och bor i London. Hon försökte under många år slå sig fram som manusförfattare för film och TV, men fick sitt genombrott först med debutromanen Den utstötte 2008.

Sök efter boken

Små krig är en ganska odräglig bok som handlar om den stiliga majoren Hal Treherne och hans vackra hustru Clara. Tillsammans har de två bedårande döttrar och de är en väldigt lycklig familj (ni hör ju!). Det är 50-tal och Hal befinner sig tillsammans med sin familj på Cypern, där den Engelska kolonialmakten håller på att förlora kontrollen över ön. Hal, som till en början är stolt att tjäna sitt land, börjar alltmer ifrågasätta sig själv och de handlingar han begår. Han blir allt mer inbunden och han drar sig undan från sin familj.

Egentligen hade Små krig kunnat vara en hyfsad bok, den bärande berättelsen är liksom inte dålig. Men författarens sätt att berätta och hennes sätt att skriva och beskriva gör att jag inte riktigt kan fokusera på själva historien, det är för mycket sliskigt och moraliserande dravel i vägen. Gång på gång kommer jag på mig själv med att tänka; varför kunde inte Små krig varit en film? Då hade jag sluppit ignorera texten för att komma åt den berättelse jag faktiskt tycker är läsvärd.

Tänk er en bra regissör och hyfsade skådisar. Några som kunde tona ner det där Hollywoodaktiga som är i boken och bara satsa på att förmedla den historia som faktiskt finns där, värd att berätta.

Om Små krig hade varit en film hade man till exempel kunnat strippa bort alla onödiga utläggningar som enbart syftar till att bekräfta författarens moraliska poänger och istället fått fram en stomme bygga en enkel och snygg film på.

Om Små krig hade varit en film hade man med hjälp av skådespelarna kunnat fylla ut de stereotypa och fyrkantiga karaktärerna med nyanser och liv. Då hade man kunnat undersöker varför någon överger sin övertygelse istället för att enbart peka på att den som överger sin moral blir depraverad och dömd att gå under.

Istället för Sadie Jones enerverande språk hade man kunnat ha ett vackert foto, som på ett ingående sätt studerar den perfekta familjens sammanfall, samtidigt som man väver samman det med filmsekvenser på konfliktens upptrappning.

Ja, tänk om Små krig hade varit film, vad trevligt det hade kunnat bli.

Maria Carlsson

Publicerad: 2010-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-06 08:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3786

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?