Recension

: Skuggor bakom oss
Skuggor bakom oss Janice Y K Lee
2009
Wahlström & Widstrand
7/10

När det förflutna hinner ikapp

Will Truesdale, engelsmannen som knappt satt sin fot i England men är en del av det ännu relativt starka brittiska imperiet, kommer till Hongkong år 1942.

Han hinner knappt anlända förrän den förtrollande vackra, men vida beryktade, Trudy Liang sätter klorna i honom. Deras förhållande är passionerat och på gränsen till skandalöst. Och trots att båda två beslutat sig för att aldrig förlora sitt oberoende, blir de förälskade och knyts till varandra som bara typiska romanfigurer kan.

Deras sorglösa liv, fyllt till bredden av champagnemiddagar och strandbesök, får ett abrupt slut när kriget når Hongkong i form av hänsynslösa japaner. Will hamnar i lägret för europeiska och amerikanska fångar, medan Trudy på grund av sitt kinesiska ursprung får fortsätta vandra fritt i staden.

En historia om förräderi, överlevnad och trasig kärlek spelas upp. En historia om hur kriget får människor att göra saker de annars aldrig skulle gjort. En historia om hänsynslöshet, skamlöshet och sorg.

Tio år senare lämnar Claire Pendelton det trygga livet på den engelska landsbygden för att tillsammans med sin betydligt äldre och utomordentligt tråkige man bosätta sig i det exotiska, mördande varma Hongkong. Där träffar hon Will.

Claire tror knappt att det är sant när hon plötsligt upptäcker att hon, som alltid varit präktig och ordentlig, är upp till tänderna insnöad i ett förhållande med Will, en man som förundrar henne, förvånar henne, skrämmer henne och gör henne alldeles knäsvag.

Det förflutna är något som inte kan suddas ut. Det finns kvar där och en dag kommer det som man trodde var glömt upp till ytan. Claire har ingen aning om vad som hänt, men plötsligt är det som om hela historien kastar sig över henne. Människoöden nystas upp, beslut och händelser gör sig påminda.

Det finns gott om kärleksberättelser som utspelar sig under andra världskriget. De som utspelar sig i Asien är något färre. Själv har jag bara läst Neville Shutes A Town Like Alice (Fem svarta höns). Jag minns när jag läste den, jag var sexton år och galet kär i allt som hade med romantik att göra. Det var en bok jag levde med från första till sista sidan. Skuggor bakom oss har inte riktigt samma effekt, kanske beror det på mig, kanske beror det på boken.

Men historien är ändå gripande och fängslande. Det är en härligt sorglig kärlekshistoria och en spännande miljöbeskrivning. Jag fångas av den exotiska stämningen och karaktärerna som känns så underbart lössläppta, brittiska eller grymma.

Jag är ingen historieexpert, men i mina ögon är berättelsen trovärdig. Krig är onekligen en tacksam bakgrund till en kärlekshistoria. Ett hemskt förflutet och en ständig osäkerhet ger en motvikt till det romantiska och hindrar att det blir för sötsliskigt.

Skuggor bakom oss utspelar sig för ungefär sextio år sedan. Det är inte mer. Då levde min mormor. Men det känns som en evighet. För mig är det svårt att ta in att det faktiskt har funnits, och fortfarande finns, krig. Det är så främmande. Kanske behövs böcker som beskriver lidandet och grymheten, så att vi inte glömmer och fastnar i den vanliga vardagslunken och våra banala i-landsproblem. Visserligen är Janice Y. K. Lees bok en förgyllning och överdrift, men den ger ändå en glimt av hur det skulle kunna vara. Jag tror att varje sådan glimt är viktig.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Nygren

Publicerad: 2010-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2014-06-05 17:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3609

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?