Recension

: Jag ska skydda dig från allt
Jag ska skydda dig från allt Lauren Kelly
2007
Wahlström & Widstrand
5/10

Oates/Smith/Kelly på tomgång

Varför Joyce Carol Oates ens bryr sig om att skriva under pseudonymer är något av en gåta. ”Lauren Kelly” ersätter ”Rosamond Smith” som Oates spänningsförfattande alter ego, men om författarens verkliga namn någonsin varit en hemlighet är den för länge sedan avslöjad – på omslaget till Kellys tredje roman har den något omständiga författarbeteckningen helt enkelt blivit ”Joyce Carol Oates skriver som Lauren Kelly”. Och de faktiska skillnaderna mellan ”Kelly” och ”Oates” framstår uppriktigt sagt som marginella.

Jag ska skydda dig från allt börjar med att en tonårsflicka hittas misshandlad och drogad från sina sinnen. Hon heter egentligen Annemarie, men den rika faster som tagit henne under sina vingars beskydd har helt sonika döpt om henne till Marta. Nu är fastern försvunnen. Och ur Martas fragmentariska minnesbilder rullas deras tillvaro kring fasterns konstnärsstiftelse upp. Det är en tillvaro fylld av effektsökeri, intriger och billiga kickar, faktiskt själva sinnebilden av depraverade bohemer. ”Bio-konst”, den senaste trenden, använder sig av organiskt material som blod, kadaver och mänskliga foster och retar naturligtvis gallfeber på omkringboende religösa grupperingar.

Det är inte första gången Oates uppehåller sig kring mänsklighetens mörka sidor. Hon har utforskat maktspel, manipulation och sexualiserat våld tidigare och hennes karaktärer är aldrig okomplicerade. Men i Jag ska skydda dig från allt saknas något. Den har en bismak av frosseri och lyckas aldrig riktigt engagera. Inte hjälper det heller att förlagets felbedömning av hur mycket intrig som egentligen bör avslöjas i baksidestexten förtar stora delar av spänningen.

Oates är en driven, vansinnigt produktiv och proffsig författare, det råder det ingen tvekan om. Hon är alltid ”bra”, välskriven. Och samtidigt sätter hon förstås ribban högt för sig själv. Det vore ju konstigt om alla hennes böcker kunde leva upp till de allra bästas nivå. Jag ska skydda dig från allt gör det inte.

Ella Andrén

Publicerad: 2009-03-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-29 22:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3242

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?