Recension

: Läskiga vidunder och sällsamma djur
Läskiga vidunder och sällsamma djur Per Gustavsson (1951-)
2008
Alfabeta
9/10

Något för alla monsterdiggare

Utgiven 2008
ISBN 9789150109504
Sidor 130
Illustratör Katarina Strömgård

Om författaren

Per Gustavsson (född 1951) är författare, sagoberättare och sagosamlare. Han har varit med och startat Ljungby Berättarfestival och Sagomuseet i Ljungby. Per Gustavsson har tidigare gett ut en hel rad sagosamlingar, t.ex. Ritsagor, Fler ritsagor, Frågvisa sagor och Skära och skäppa – sagor om ting. Per Gustavsson reser runt mycket till skolor och bibliotek och har seminarier om muntligt berättande.

Författarens egen sida – Här kan du läsa det mesta om och av Per Gustavsson, sagoberättaren från Ljungby (även om han är född i Sundsvall).

Sök efter boken

Här har alla som gillar lite läskiga sagor med verklighetsförankring något att bita i! Per Gustavsson har samlat ihop sagor från olika delar av landet och fått Katarina Strömgård att illustrera dem. Historierna är korta, passar utmärkt för högläsning innan sänggående (om man nu inte har lätt för mardrömmar) eller i andra sammanhang där man inte vill, kan eller hinner läsa så långt.

Vi får här lära oss om väsen som gloson, kyrkogrimmen och förstås om svarta katter. För min del blev det den sista historien som gav mig mest, jag visste nämligen inte att en spiritus, som John Ajvide Lindqvist skriver om i Människohamn, faktiskt finns i folktron. Kul att lära sig något nytt!

Självklart blir det lite Ebbe Schön-vibbar över en sådan här bok, det går liksom inte att komma förbi vår store sagospridare. Men när man börjar läsa ser man ju att det här är en annan författare, en annan illustratör, och det ger är naturligtvis roligt att fler kan skriva och förmedla sagor och historier i vårt avlånga land. Det finns en källförteckning i slutet, vilket är extra roligt, om man vill läsa fler historier från något särskilt område eller om något särskilt djur.

Stilen är ganska kortfattad och rakt beskrivande, det är inga språkliga utsmyckningar och "krusiduller" här, inte. Boken är lagom lång för att inte bli dyr, men samtidigt kan jag också tycka att det är synd, för jag vill ha mer. Egentligen hade jag nog velat ha längre historier, i första hand, men det finns väl poänger med de korta formaten med. Det får väl bara ses som ett gott betyg, att jag vill ha mer när jag slår ihop det snygga, mörka omslaget!

Textutdrag (Visa/göm)

Irene Elmerot

Publicerad: 2008-12-23 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-18 20:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3158

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?