Recension

: Liv & Lovisa
Liv & Lovisa Emma Granholm
2008
Alfabeta
3/10

Dramaturgisk soppa

Utgiven 2008
ISBN 9789150109313
Sidor 304

Om författaren

Fotograf: Alfabeta

Emma Granholm är född 1980 och bor i Stockholm. Hon debuterade 2006 med ”Simon & Sophie”.

emmagranholm.com – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Liv bor med sin ensamstående mamma i en liten, sjaskig tvåa och längtar efter att bli sedd. Hon har ytterst svårt för sin klasskompis Lovisa som tycks ha precis allt: Flashig villa, dyra märkeskläder, söt pojkvän och ett hejdundrande självförtroende.

Det är som upplagt för intrig då man låter två så tydliga antagonister spela huvudrollerna i en roman. Resten av de dramaturgiska inslagen finns också med, tyvärr på ett alltför förutsägbart sätt. Upptrappningen är nästan överdrivet tydlig då Livs mamma går och blir ihop med…gissa vem? Jo, Lovisas pappa såklart. Oj, oj…hur ska det nu gå? Med perfekt tajming blir badrummet i Livs och hennes mammas lägenhet invaderat av mögel och Lovisas pappa erbjuder dem att bo hos honom och Lovisa ett tag. Schmick schmack och där var det bäddat för bokens stora intrig.

Emma Granholms händelsekedja känns som sagt inte helt naturlig. Men hon räddar den delvis genom sitt språk. Det är ett intensivt och drivande språk som håller läsarens ögonlock på spänn. Trots att det ibland pladdras på för mycket om ingenting alls och att femton-års-referenserna oftast är ganska krystade, så lyckas Granholm ändå att med tjusiga inplanteringar och rappa övergångar att skapa en klassisk bladvändarprosa.

Men sedan kommer klimax, då Liv och Lovisa tvingas mötas ansikte mot ansikte. I stundens hetta skadar en de två tjejerna den andra så att blodet rent av sprutar. Det är nästan som om jag inte kan hålla mig för skratt. Den trovärdighet som fanns blir totalt bortblåst. Förvisso har konflikterna tjejerna emellan sprudlat då de levt under samma tak, men vad Granholm helt tycks förbise med den här händelsen är hur deras empati för varandra även har växt betydligt.

Det här blir bara för mycket billig thriller-känsla. En b-thriller som sedan förvandlas till puttenuttig saga med ett "så levde de lyckliga i alla sina dagar" slut, då tjejerna snabbt försonas och förstår varandra bättre än någonsin förut. Tyvärr, jag köper det inte.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Gidlöf

Publicerad: 2008-05-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-25 13:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2930

4 kommentarer

den här boken är grymt bra och jag rekomenderar den starkt!

Line Oregistrerad 2010-05-17 15:03
 

den här boken är en av de bästa böcker jag läst, eller den bästa! så håller inte alls med denna person som försöker hacka på boken och dess inehåll

sandra Oregistrerad 2010-12-13 14:55
 

den här boken är grym och det som du har skrivit är tyvärr helt osant. du ljuger så du tror dig själv. sorry…

My Oregistrerad 2012-01-09 15:13
 

Jag tycker att denna bok är läsvärd och en riktig tankeställare.
Boken får ett högt betyg av mig! Som sagt, läsvärd.

Linnea Oregistrerad 2012-10-19 23:45
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?