Recension

: Sloane Sisters: Flytten till Manhattan
Sloane Sisters: Flytten till Manhattan Anna Carey
2009
Bonnier Carlsen
5/10

Syskonkärlek?

Utgiven 2009
ISBN 9789163864421
Sidor 221
Orginaltitel Sloane Sisters
Översättare Maria Holst

Om författaren

Anna Carey bor i Brooklyn, New York och skriver på nästa bok i serien om Sloane Sisters. Nästa del som släpps på svenska heter ”Coolast vinner” och kommer i mars 2010.

Sök efter boken

Cate och Andie Slown bor tillsammans med sin pappa på Manhattan. Deras mamma är död sedan några år tillbaka. Cate är 14 år och skolans ”Queen Bee”. Andie lever i sin perfekta systers skugga och när en hemlig dröm: att bli fotomodell. Det enda problemet är att hon är alldeles för kort. Men det fungerade ju för Kate Moss

Stella och Lola Childs bor i London tillsammans med sin mamma, supermodellen Emma Childs. Deras pappa har nyligen lämnat familjen för sin älskarinna. När Emma bestämmer sig för att flytta till New York och börja ett nytt liv med sina döttrar verkar det som en ny start för allihop. Men hon är inte helt ärlig. Det är först när den lilla familjen anländer till Manhattan som systrarna får veta att de i själva verket ska flytta in hos mammans pojkvän. Och att de ska få två nya systrar på köpet.

Så börjar berättelsen om hur de fyra tjejerna försöker finna sig tillrätta i sin nya tillvaro. Cate och Stella finner genast varandra tack vare deras gemensamma modeintresse. Cate är lycklig för att hon äntligen har hittat en jämlike. Men snart undrar hon om Stella i själva verket är för bra? Försöker hon stjäla Cates vänner? Och Andie hoppas att den spinkiga och osäkra Lola ska kunna hjälpa henne att förverkliga modelldrömmarna. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig.

Det visar sig, föga överraskande, vara ganska svårt att bli systrar med främmande människor så där i en handvändning. Till råga på allt släpper föräldrarna bomben att de ska gifta sig och ger tjejerna en dryg vecka på sig att förbereda bröllopet (och förbereda sig själva för det).

Den här boken borde tilltala alla de som gillar serier som ”Gossip Girl”, ”Models of the Runway”, ”Top Model” och så vidare. Den andas glamour. Det var dock ganska störande att den känns som en enda lång produktplacering. Jag har inget emot det i sig, men alla dessa designermärken och exklusiva produkter skulle kunna vävas in i berättelsen med mer finess. Som det är nu känns det mest cyniskt och, värst av allt, berättelsen tappar fart. Många djupa ämnen berörs (till exempel hur man hanterar en förälders död, svårigheten att hitta sin plats i tillvaron och så vidare), men det skrapas bara på ytan.

Ett annat problem är att det är lite svårt att skilja tjejerna åt, åtminstone till en början. Cate och Stella verkar nästan vara samma person. Dessutom stör man sig på föräldrarna, som verkar vara de mest omogna personerna i ekvationen.

Jag var beredd att ge den här boken ett mycket sämre omdöme, men upptäckte under läsningens gång att jag faktiskt drogs in i berättelsen och ville veta hur det skulle gå för tjejerna. Därför får den ett medelbetyg.

Sofia Luthman

Publicerad: 2010-01-14 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-13 21:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3588

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?