Recension

: Begravd
Begravd Mark Billingham
2008
Minotaur
4/10

Dussindeckare

Utgiven 2008
ISBN 9789185283750
Sidor 432
Orginaltitel Buried
Översättare Jan Malmsjö

Om författaren

Mark Billingham arbetade länge som ståuppkomiker innan han på heltid började skriva för de brittiska tv-kanalerna BBC och ITV. ”Sömntuta” är hans debut som skönlitterär författare.

Sök efter boken

Det finns ett omättligt sug efter engelska deckare, något till exempel Expressen tagit fasta på. Man kan köpa till "Morden i Midsomer" samtidigt som man får veta allt om vad diverse deltagare i allehanda talangtävlingar på TV har på sig när de sover och annat oumbärligt vetande.

Så man dammsuger marknaden. På samma sätt som det av någon anledning antas att svenska högskoleutbildade kvinnor automatiskt kan skriva deckare, är också "brittisk" en kvalitetsstämpel som används i tid och otid.

Tom Thorne får i uppdrag att utreda en kidnappning. Utan att ha läst någon annan bok i serien förstår jag att Mr Thorne är den typen av polis som gör sig obekväm, som sätter sig upp mot sina överordnade och går sin egen väg. Big surprise. Han är också svag för kvinnor och håller kanske på att få ihop det med en kollega. Men han dricker lite för mycket och jobbar lite för mycket och hans lägenhet är lite för ostädad. Tycker ni det påminner om någon? Jo, det påminner om ganska många. Tyvärr.

Det är min stora invändning. Det saknas originalitet. Karaktärerna engagerar inte, och även om det inte är något stort fel på historien, så har jag stora problem med att komma ihåg vem som är vem som gjorde vad. Dussindeckare. Tyvärr. Tråkigt.

Tydligen håller BBC på att göra TV av Billinghams böcker. Det är nog ingen högoddsare att vi kommer få ta del av serien inom ett par år.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2008-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-25 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2863

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?