Recension

: Dödshuset
Dödshuset Jonathan Lindström
2007
Bonnier Carlsen
10/10

Världens bästa arkeologibok

Utgiven 2007
ISBN 9789163841736
Sidor 61
Illustratör Jonathan Lindström

Om författaren

Jonathan Lindström (född 1962) är arkeolog och författare till en rad fackböcker för såväl barn som vuxna. Han är också chefredaktör för tidskriften Populär arkeologi och medverkar regelbundet i Sveriges Radio P1-programmet Spanarna.

Sök efter boken

"Här ligger vi sedan en och en halv miljon dagar och nätter", säger sexton blekgrå gastar under Sivs fikaplats i Turinge socken. Hit kom arkeologer och grävde fram ett dödshus från bondestenåldern, 4 000 år gammalt, med gastarnas skelett och gravgåvor bevarade under torven. Det här var ett riktigt tufft fynd som resulterat i tuffa resultat och nu en riktigt tuff bok, med målgruppen barn/ungdom 9–12 år.

Jag är själv arkeolog och kan bara läsa med en arkeologs ögon. Det brukar aldrig bli roligt; de flesta arkeologer vill inte skriva populärt och många tappra försök blir halvmesyrer. Men så kommer denna charmanta pärla som troligen utgör det bästa jag någonsin läst om stridsyxekulturen i och utanför facklitteraturen.

Lindström skrinnar elegant fram mellan de problematiska och hårt omdebatterade teoribildningarna och hypoteserna och presterar en härlig berättelse. Nu ÄR det förvisso ett mycket speciellt, fantasieggande och tacksamt fynd som ligger till grund för boken, men det förtar inte prestationen. Lindström gör det många vetenskapspersoner skyggar för: Han tar ut svängarna, tolkar loss och får en mångtusenårig dåtid att låta levande, trovärdig och spännande. Även om det säkert är mycket som kanske inte alls är helt "sant", om hur de såg ut, hur husen dekorerades, hur de bedrev krig eller vilken sorts själatro de hade. Det spelar ingen roll, i slutet säger en tecknad Lindström själv:

Allt stämmer kanske inte och det är lite rörigt!

Teckningarna, ja! Lindström själv står för illustrationerna, de påminner om gamla goda Kamratpostens serier, de är fiffigt komponerade och mer genomarbetade och genomtänkta än deras enkelhet låter påskina. Lindström vet vad han skriver om och vad han ritar. De utgör ofta små komiska kommentarer till texten, inte helt sällan saker som angränsar till internskämt. Ibland sätter man också skrattet i halsen, som när en tandskada på ett kvinnoskelett illustreras med en mansnäve som träffar en kvinna över munnen medan ett skräckslaget barn ser på. Det här är inte Asterix, den här boken handlar om livet för länge sedan, och ändå rätt likt vårt.

En bok som denna summerar all kunskap som arkeologin svettats fram, fängslande och proffsigt packeterat. Man kan ibland undra om Lindström förväntar sig mer av sina läsare än han borde; vad kan en nioåring om amfibolit, big-man-teori, atomarkeologi och mikrokosmos? Å andra sidan, det man inte riktigt begriper kan vara nog så spännande, vill jag minnas från just den åldern när jag plöjde böcker om solsystemet och grekiska gudasagor.

Trots formatet och målgruppen blir just jag andäktig och eftertänksam. Det var ju för detta jag själv började med arkeologi. Hur kunde jag glömma? Stridsyxingar, gropkeramiker, rödskiffringar, flintfolk, myter, gravmystik och tidens obändiga lunk … det låter som en saga, men är vår egen förhistoria. Jag undrar – ännu en gång – varför bara trötta gamla vikingar tilldrar sig allt intresse när andra förhistoriska människor är minst lika spännande, om inte mer. Lindströms bok är en självklar ingång, oavsett ålder.

Textutdrag (Visa/göm)

Magnus Rolöf

Publicerad: 2008-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-17 07:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2832

2 kommentarer

Hmm … kanske någonting för arkeologistudenterna på universitetet …?

stephan a Oregistrerad 2008-02-28 02:30
 

Ja. På riktigt faktiskt. Och i synnerhet för de arkeologer som har något som helst intresse att förmedla sina kunskaper till någon annan än kollegan.

Magnus Rolöf Medlem 2008-02-28 18:25
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?