Recension

: Amberville
Amberville Tim Davys
2007
Albert Bonniers förlag
2/10

Och Tim Davys skrattar hela vägen till banken

Utgiven 2007
ISBN 9789100116088
Sidor 379
Illustratör Patrik Norrman

Om författaren

Fotograf: Henrietta Asplund

Tim Davys debuterade 2007 med ”Amberville”. Författarens namn är ett pseudonym, och endast två personer känner till hans verkliga identitet.

Sök efter boken

Ambervilles huvudperson är Eric Björn. Han bor i Mollisan Town, en storstad som vilken annan som helst, men med en avgörande skillnad – den befolkas av mjukdjur. Mjukdjur som älskar, hatar, arbetar, äter, shoppar, super och gör allt annat som vi människor också håller på med. Bara det att de inte är människor, utan de är zebror, papegojor, kaniner och lejon med en utsida av tyg och en insida av mjukaste bomull.

Vår huvudperson Eric lever ett bekymmerslöst liv med en vacker fru som han älskar och ett chefsjobb som hans trivs med och som han inte får en alldeles obetydlig ersättning för. Allting förändras den dag då Nicholas Duva, Mollisan Towns gangsterkung, kommer på oväntat besök. Duva har fått nys om att det finns en Dödslista, en lista över de mjukdjur som varje månad försvinner från Mollisan Town för att aldrig komma tillbaka, och att hans namn den här gången står på listan. Han vill att Eric hittar listan och stryker Duvas namn från den. Annars kommer Eric aldrig att få se sin älskade Emma Kanin i livet igen. Eric samlar ihop det gamla gänget från tiden då han, precis som Duva, var verksam i Mollisan Towns undre värld, och tillsammans inleder de jakten på den mytomspunna Dödslistan.

Amberville är en väldigt ambitiös roman. Inte nog med att Davys detaljerat bygger upp en hel stad – Mollisan Town – som har en egen förvaltning, byråkrati, religion etc, han låter dessutom huvudpersonerna vara mjukdjur och DESSUTOM för han i boken en filosofisk diskussion om godhet, ondska och makt som utmynnar till en kritik av kyrka, maktförhållande, reklam, kulturpolitik – ja, allt som man kan tänkas kritisera! Som om detta inte vore nog, så har Davys ännu ett ess i skjortärmen – Amberville är ingen tråkig, svårgenomtränglig tegelstensroman, utan en lättläst spänningsroman, svår att lägga ifrån sig innan man läst den allra sista sidan!

Den här boken har allt – filosofi, politik, passionerad kärlek mellan två älskare, sinnessjukdom, syskonkärlek, missbruk, en klassresa, uppgörelser i den undre världen, målande beskrivningar, hänsyslös action, en trasig barndom, vänskap, intolerans, död, liv, stora avslöjanden och hutlösa AHA-upplevelser i slutet, då författaren väver samman alla lösa trådar och läsaren förstår hur allting hänger samman. Det finns något för alla, till och med de kräsna, kulturella, djupa typerna måste tycka att kontrasteringen i att använda mjukdjur, symboler för det oskyldiga, i samband med en filosofisk diskussion för ondska, är spännande och innovativt!

Det finns ett problem dock. Den här boken skrevs för att säljas. Det finns ingen kärlek till ordet i den, bara en reflektion av dollartecknena i "Tim Davys" ögon när han kom på den ena spänningshöjaren och oväntade vändningen efter den andra. Det hade inte förvånat mig om Tim Davys är tre killar som kom på en utmärkt idé för att tjäna pengar – för det kommer de att göra. På förlagets hemsida står följande att läsa:

USA:s största förlagshus Harper Collins har köpt världsrättigheterna för den sensationella summan 350 000 dollar /. Högt upptrissade auktioner pågår i ett flertal länder och produktionsbolag i Hollywood har visat starka optionsintressen.

Amberville är en spännande, tillfredsställande och rätt så dålig bok. Läs den om du vill. Jag rekommenderar det inte.

Nina Saric

Publicerad: 2008-02-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-02 18:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2808

5 kommentarer

Jag antar att du är väldigt ironisk när du att boken "har allt". Men jag hade önskat att du hade kommit med något icke ironiskt exempel också. För om vi jämför tex med Da Vinci-koden som också är en bok "som skrevs för att säljas", nog går det väl att sätta fingret på _varför_ det inte är någon speciellt bra bok?

Eller är det bara svårt att beskriva den underliggande tomheten bakom texten?

Robert Oregistrerad 2008-02-11 07:51
 

Finns det böcker som skrivs för att inte säljas? Ska man läsa dem? Då går man väl emot författarens önskan?

Jens Oregistrerad 2008-02-11 11:03
 

Hej Robert!
Jag är ledsen om det inte framkom ordentligt i recensionen, men anledningen till att boken inte var bra (tyckte jag) var just att den hade "allt". Det var för mycket. Precis som en film som ska tilltala alla (lite romans till tjejerna, lite action till killarna, några roliga bifigurer till den yngre publiken etc) så blir det till slut väldigt opersonligt och tillrättalagt när en bok ska ha "allt".

Nina, dagensbok.com Oregistrerad 2008-02-12 09:49
 

Hej Jens!
Nu är du ironisk.
Du borde veta själv att mycket skit går ut. Ska vi läsa eller inte – upp till oss men låt oss säga att det var dåligt.

cece Oregistrerad 2008-02-12 22:36
 

Det är lite Prison Break-syndromet. Visst, det är vansinnigt spännande, och man kan inte sluta titta, men ändå vet man att allt är ett beställningsjobb, att avsnitten skrivs efterhand, att det handlar om reklampengar. Så länge det går att sälja reklamplats kommer de aldrig ta sig ur det jävla fängelset.

Däremot tycker jag 2 av 10 inte alls motsvarar innehållet i recensionen. Om ditt största argument för att ge boken ett lågt betyg är att den har "för mycket av allt" borde den väl få åtminstone 6 eller 7 av 10?

Alex Oregistrerad 2008-02-13 13:18
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?