Recension

: Someone Comes to Town, Someone Leaves Town
Someone Comes to Town, Someone Leaves Town Cory Doctorow
2005
Tor
8/10

Doctorow tar stora kliv framåt

Utgiven 2005
ISBN 0765312786
Sidor 315
Språk Engelska

Om författaren

Fotograf: Bart Nagel

Doctorow är en känd internetprofil och förespråkare för ett fritt internet genom sitt arbete för EFF. Utöver det bloggar han på craphound.com och den kända boingboing.net. Författarskapet sköter han ännu så länge mellan och under möten.

Craphound.com – Doctorows webbplats – Doctorows webbplats är en väl uppdaterad blogg.

boingboing.net – Doctorow bidrar flitigt till gruppbloggen boingboing.net.

Sök efter boken

Ett av de absolut mest spännande författarskapen inom science fiction och fantasy just nu är Cory Doctorow som dessutom har en historia av att samarbeta med en annan av giganterna, Charles Stross. För några månader sedan prydde de till och med omslaget på Locus tillsammans. Stross har lyxen att vara heltidsförfattare medan Doctorow tillbringar dagarna som samordnare för EFF i Europa. Ett inte helt enkelt uppdrag.

Hans tidigare alster har varit rätt banala saker utan allt för djupa intriger. Ofta har det byggt på en rolig idé om hur samhället kan utvecklas och vad detta skulle innebära. Någon form av singularitet inträffar. I Down and Out in the Magic Kingdom var det hypotesen att pengar blivit omodernt och transaktioner istället sker med rykte och i Eastern Standard Tribe var tanken att det är viktigare i vilken tidszon man bor i än i vilken nation. Den här gången är historien mörkare och vi är längre från vår verklighet. Huvudpersonen Bills mamma är en tvättmaskin och hans pappa är ett berg, en av hans bröder kan se in i framtiden, en är en ö och tre andra är en matruschkadocka. Upplagt för problem alltså. Särskilt med tanke på att det inte i samhället är allmänt känt hur det förhåller sig. De är inte unika men det är inget man talar om.

Ett udda grepp som faktiskt fungerar är att huvudpersonerna byter namn hela tiden men begynnelsebokstaven alltid är den samma. De är också döpta i alfabetisk ordning. Lite ovant i början men man hänger med bra ändå.

En av bröderna, Dough, är riktigt otäck och det går så långt att de andra mördar och begraver honom i brodern som är en ö, Charlie. Tyvärr kommer han tillbaka från de döda och är allt annat än lycklig över händelseutvecklingen. Efter detta flyttar Brad hemifrån och blir en rätt framgångsrik affärsman. Vi kommer in i historien när han avvecklat rörelsen och bestämt sig för att skriva en bok. I samband med det kommer Edward, Frederic och Gabriel på besök och det dröjer inte länge förrän Gary mördas. Davy är tillbaka.

Han har inte helt släppt sitt fokus på den nya tekniken. Här kommer det fram genom Bucks kamratskap med Kurt, en excentrisk tekniker som drömmer om att skapa ett fritt och öppet trådlöst nätverk över hela staden med datordelar ihopsamlade från soporna från teknikföretag i området.

Doctorow har lagt ner mycket möda på att beskriva alla bröder och hur de fungerar. De är verkligen olika individer, till och med Eric, Frederic och George som lever inuti varandra. Det känns väldigt mycket Neil Gaiman, speciellt American Gods. Det är en svår väg, det blir lätt patetiskt, men Doctorow lyckas med bravur hålla sig på rätt sida gränsen. Jag hoppas han fortsätter utvecklas i samma takt och gärna i samma riktning i fortsättningen.

Hela boken finns för gratis och laglig nedladdning på Doctorows webbplats. Han lägger upp böckerna samma dag de kommer ut i bokhandeln och påstår att han tjänar mer på det än han förlorar. Med hans egna ord:

The biggest threat we face isn't piracy, it's obscurity.

Vill du vara med och följa fantasy- och science fictiongenrerna in i framtiden ska du se till att läsa Cory Doctorow. Gillar du Neil Gaiman ska du absolut ge dig i kast med Someone Comes to Town, Someone Leaves Town.

Björn Hagström

Publicerad: 2005-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 09:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1823

2 kommentarer

"En av bröderna, Dough, är riktigt otäck och det går så långt att de andra mördar och begraver honom i brodern som är en ö, Charlie."

Ehm. OK. Vill jag verkligen att han ska arbeta för mina digital rättigheter? Jag får en svag känsla av att han kanske är lite … galen?

Kal Ström Oregistrerad 2005-11-17 23:36
 

Man kanske behöver vara lite galen för att bekämpa galenskap?

Men nej då, han verkar riktigt normal för övrigt:)

Björn Hagström Redaktionen 2005-11-18 07:51
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?