Recension

: Den sista middagen
Den sista middagen Anna E. Wahlgren
2022
Piratförlaget
7/10

Nagelbitande och filmiskt

Utgiven 2022
ISBN 9789164207593
Sidor 378

Om författaren

Anna E. Wahlgren är född och uppvuxen i Södra Bomhus, Gävle. Sedan 2004 är hon bosatt utanför Östhammar i Uppland där hon bor tillsammans med sin man och två söner. Efter arton år som farmaceut arbetar hon numera som systemingenjör i kemi inom processindustrin. Skrivandet är en barndomsdröm som Anna satsat på seriöst sedan 2013. 2016 debuterade hon med den psykologiska spänningsromanen Skuggan av henne .

Sök efter boken

Den sista middagen. Smaka på den titeln. Det är ödesdigert, otäckt och fantasieggande. Sophie jobbar som en röst i natten på en lokal radiostation. Det är ett relationsprogram där hon agerar som experten Natalie. En natt ringer det in någon med en kusligt bekant röst som skakar om Sophie. I samma veva får hon en inbjudan till en middag. Närmare bestämt en återförening med gänget hon hängde med som yngre. För tio år sedan tog allting en ände med förskräckelse. Det var på en efterfest hos Sophies pojkvän William som han hittades död i badkaret. Det hela avskrevs som ett tragiskt självmord. Men var det verkligen så det gick till? Allt detta skakar om Sophie igen och trots att hon först tänker strunta i middagen så kan hon tillslut inte låta bli att gå dit.

Det här är en berättelse som utspelar sig i två tidsperioder. Dels i nutid, men också för tio år sedan, då kompisgänget var nära och hängde på den grekiska restaurangen Christos varje fredag. Där äter de bläckfiskringar och saganaki. Allting verkar vara frid och fröjd men vi förstår att under den kamratliga ytan riktigt sjuder det av oförlöst irritation och hemligheter.

När reunion-middagen väl blir av blir den snart till en mardröm. De gamla vännerna hamnar i något slags låsta rummet-situation. De kommer helt enkelt inte därifrån förrän det har kommit fram vad som hände den där ödesdigra kvällen för tio år sedan. Det är ruggigt och otroligt obehagligt.

Den sista middagen är en filmisk berättelse som jag snabbt uppslukas av. Det är suggestivt berättat och jag biter på naglarna under tiden. Vad var det som egentligen hände William? Varför slutade vännerna att umgås? Ibland blir det lite snurrigt och jag missar vad som är då och vad som är nu. Jag känner också att det tar lite väl lång tid tills allting reds ut. Visst är det spännande med den utdragna lösningen men jag vill inte hinna somna innan dess. Dock är det här en otroligt spännande bok som jag från början till slut slukar. Jag ser den här berättelsen som film. Den kommer att bli magnifik. Men innan dess måste ni läsa boken. Den är rafflande och griper an.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-09-28 00:00 / Uppdaterad: 2022-09-27 09:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8876

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?