Utgiven | 2006 |
---|---|
ISBN | 9151846152 |
Sidor | 410 |
Orginaltitel | The Last Templar |
Översättare | Ulla Danielsson |
Först utgiven | 2005 |
Fyra ryttare utklädda till tempelriddare, anfaller Metropolitanmuseet under det högtidliga öppnandet av en utställning med skatter från Vatikanen och stjäl en medeltida chiffermaskin. Därmed kastas FBI-agenten Sean Reilly och arkeologen Tess Chaykin in i en livsfarlig katt-och-råttalek med skoningslösa mördare.
Publicerad: 2007-03-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-06 17:25
18 kommentarer
Kan du utveckla lite vad det var som var så erbarmeligt med boken?
#
Henrik: Att fyra män utklädda till tempelriddare tillåts rida in i och urföra ett spektakulärt tillslag mot Metropolitanmuseet i New York och därefter försvinna spårlöst. I fallande ordning därefter: Karaktärsteckningen, stilistiken och de föråldrade könsrollerna
#
Det framgick ju inte direkt av texten. Jag tycker att recensionen ser ut som den var avskriven direkt från baksidestexten på boken.
#
Pontus: Det är den. Och faktum är att min rekommendation är att låta eventuell läsning inskränka sig till just baksidan. När inte ens själva handlingen ägnats någon större eftertanke borde jag anat att inte heller de övriga litterära ambitionerna var särskilt högt lagda.
#
Briljant recension!
#
Jag tycker det är en talande recension. Det är ju uppenbart att boken rider på Da Vinci-kodens framgångar. Eftersom Da Vinci-koden är ungefär en 2 el. 3:a så blir det här då såklart en 1:a.
#
Nej, storyn var väl inte den bästa. Men jag tycker att recensionen kunde varit lite mer nyanserad och kanske tagit upp lite av temat i boken. Jag skickar med en egen recension:
Fyra tempelriddare rånar Metropolitan museum i New York. Polisen Sean Reilley och arkeologen Tess Chaykin är båda intresserade av att lösa fallet och dras till varandra. Samtidigt vill kyrkans män tysta ner anledningen till brottet. Upplägget och diskussionen i boken är mycket intressant och spännande. Vad skulle hända om man hittade bevis för att kristendomens fundament är falska? Hur skulle världen förändras? Behövs religionen för att hålla samman mänskligheten, oavsett vilka vetenskapliga bevis som hittas? Vilka var tempelriddarna egentligen, är en given källa för konspirationsteorier. Tyvärr drunknar diskussionerna i platta och stereotypa beskrivningar av personer och relationer. Spänningen förtas också av alltför otroliga och förutsägbara actionavsnitt á la Hollywood.
Om jag förstår det rätt så var Khoury före Brown när han skrev boken, men att den gavs ut senare. Och det klart att det har gynnat försäljningen…
#
Elstad: din "nyansering" får det fortfarande att låta som en solklar 1:a i betyg…
(Och Khoury påstås väl ha påbörjat sin bok innan Browns bok kom ut, vilket är en helt annan sak än att ha skrivit klart den innan dess).
#
Nästan lika briljant rec som
http://dagensskiva.com/index.asp?datum=1971-1-30 :-)
#
Oj vad jag tycker illa om sådan litteratur, men vad jag nästan tycker mer illa om är sådan här recension som ska få läsaren att känna sej dum. En "elitism" jag är allergisk mot. Man kan vara minimalistisk OCH få fram vad man tycker. Det här känns bara som feg överlägsenhet.
#
fantastisk recension ju!
#
Där står författaren och jag vet vad han tänker, nu är jag klar med boken
också får han betyg 1, hahaha
#
Kan ni tala om för mig vad det är som är så jävla fantastiskt med den här recensionen? Kunde lika gärna ta bort skiten.
#
Haha, nästan i klass med:
http://conie.blogspot.com/2006/12/klockren-svensk-filmparodi.html
#
Boken låter onekligen dålig, men "recensionen" är väl om möjligt än sämre.
#
Boken var onekligen inget vidare, men som flera antytt tidigare – "recensionen" är ett direkt hån mot läsarna av dagensbok.com. Illa.
(Jag har passat på och skickat "recensionen" till ett par av annonsörerna till höger.)
#
Jag ser recensionen som en spegling av något som så ofta händer: man läser bara baksidestexten och förstår direkt att detta är ingenting för mig. Fast recensenten har väl läst mer än så, hoppas jag? Själv uppskattar jag denna recension, men förstår att om baksidestexten känns lockande så måste ju också recensionen kännas kränkande. Recensenter måste få vara subjektiva och redovisa sin personliga åsikt… men det är en svår balansgång. Boken är säkert både embarmlig och bra – för olika personer – och likaså denna recension. Recensionen är nyskapande – men visst kunde den ha varit bättre – för det här är ingen recension.
#
Enligt mig är boken endast en b-version av Da Vinci koden. Mot slutet blir boken väldigt förutsägbar och överdriven. I mina ögon känns det som Khoury försöker så tvivel över kristendomen men misslyckas ganska rejält då historien hela tiden blir mer och mer överdriven.
#
Kommentera eller pinga (trackback).