Recension

: Dör för dig
Dör för dig Ann Edliden
2022
Bokförlaget Polaris
6/10

Yrke: influencerassistent

Utgiven 2022
ISBN 9789177959427
Sidor 366

Om författaren

Ann Edliden är född 1984. Hon är journalist och har arbetat på bl.a. Sveriges Radio, SVT och TT Nyhetsbyrån. 2021 debuterade hon som författare med romanen Någon annans tidsfördriv.

Sök efter boken

Tess är en av Sveriges största influencers med ett sexsiffrigt antal följare på sin Youtubekanal och ett eget sminkmärke. Vilma är hennes assistent och den som sliter hund för att få det hela att gå ihop. Deras relation är en obalanserad mix av vänskap och det faktum att Tess är Vilmas arbetsgivare och chef och gränserna mellan arbete och privatliv blir på mycket kort tid nästan lika flytande för Vilma som för Tess.

Det är raskt och rappt och mer än bara lite är hämtat från verkligheten. Den jobbannons Vilma svarar på har stora likheter med en omskriven kravlista en svensk influencer publicerade för ett par år sedan och de flesta kriser som hanteras – som t.ex. sminksortiment som inte är inkluderande och luddig rapportering av antal följare – är alla mycket lika verkliga händelser.

Genomgående finns det ett spel med likheter och skillnader mellan det jobb som hotellstäderska Vilma lämnat och den tjänst hon har hos Tess, Det är ofta med enkla medel och kanske en aning lättköpta poänger men finns där likafullt – det må vara glamourösare nu men egentligen är det mest på ytan. På ett liknande sätt ställs pojkvännen Niklas som har ett förflutet som kortlivat framgångsrik popstjärna mot Tess som lever sin framgångsdröm i nuet.

Där jag upplevde Ann Edlidens förra bok Någon annans tidsfördriv som ganska kärleksfull i sin drift med samtiden blir jag här lite obehagligt berörd – lite för ofta känns det som om det är specifika personer snarare än en bransch och tidsanda i stort som kritiseras. Kanske skulle också Tess ha kunnat vara en aning mer nyanserad och därmed inte fullt så osympatisk.

Samtidigt är det överlag underhållande och träffande och i skildringen av hur Vilma förhåller sig till sin mor och till sin pojkvän finns det andra undertoner, som jag gärna sett mer av i stället för den mörka hemlighet som baksidestexten nämner och som jag egentligen finner måttligt intressant, även om den naturligtvis driver delar av händelseförloppet framåt.

Saga Nordwall

Publicerad: 2022-12-28 00:00 / Uppdaterad: 2022-12-28 09:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8930

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?