Recension

: Hannibal - upptakten
Hannibal - upptakten Thomas Harris
2007
Forum
4/10

Hannibal goes to Hollywood

Utgiven 2007
ISBN 9137131117
Sidor 254
Orginaltitel Hannibal Rising
Översättare Jan Malmsjö

Om författaren

Thomas Harris är född 1940 och uppvuxen i Mississippi. Innan debuten med Black Sunday (1975) arbetade han som reporter. Mest uppmärksammad har han blivit för ”När lammen tystnar” (1988) – inte helt utan hjälp från Anthony Hopkins gestaltning av Hannibal i filmatiseringen av boken.

Sök efter boken

Thomas Harris hade mitt förtroende. Att det skulle komma en ny bok och en ny film om Hannibal Lecter uppfattade folk reflexivt som pengamjölkande och urvattnande, men Harris borde ro det i land, tänkte jag. För visst verkar Harris ha integritet nog att inte kompromissa och visst skapar man inte en karaktär som Hannibal utan att vara begåvad. Visst gör man inte det.

Låt vara att Dr Lecter är förknippad med ett visst mått av osmakligheter som lätt kan avfärdas som underhållningsäckel, men samtidigt har vi där en ovanligt lyckad och raffinerad kombination av personlighetsdrag. Okej, han är kannibal och tillika ordentligt obehaglig, men han lyder under några berättartekniska regler som får betraktaren att ändå inte vilja skicka honom direkt till stolen: Hannibal tar bara livet av karaktärer som framstår som mer osympatiska än honom själv. Han slår underifrån. Han är hövlig mot dem som visar honom respekt. Han har stil – och en rätt utsökt humor. Hur otäck han nu än kan te sig, man vill inte att han ska dö. "Skräckblandad förtjusning" är begreppet som kan få sammanfatta relationen Lecter – läsarna.

Hannibal – upptakten skildrar Hannibals uppväxt, från åttaårsåldern och fram till slutet av tonåren. Andra världskriget drabbar även den förmögna familjen Lecter och de tvingas från sitt slott för att gömma sig i de litauiska skogarna. Kriget hinner ifatt dem och efter att utsvultna plundrare livnärt sig på Hannibals lillasyster Misja hamnar han som enda överlevande på barnhem, anstormad av mardrömmar och hämndbegär. Därefter hos släktingar i Frankrike där han fostras av den behärskade lady Murasaki. Ett parti stulen konst blir spåret mot systerns mördare. Och så: en traditionell hämndberättelse av modellen "en efter en, med lagom mycket hinder på vägen".

Och det är bara att konstatera: Harris ror inte detta i land på långa vägar. Hannibal i sig är fortfarande fängslande och bladvändarfaktorn är hög, men sammantaget liknar detta mest en medioker Hollywoodaction. De mord som förekommer är antingen konstlat ondskefulla eller bara klyschiga. Hannibal har en osannolik tur, som blir svårköpt i längden. Det är lätt att gissa hur det ska gå och den eleganta kuslighet som betecknar När lammen tystnar kan man titta sig i baksidetexten efter. Vid något tillfälle associerar jag till filmatiseringen av Fantomen från 1997. Alla "spännande" scener är över huvud taget förvånansvärt filmiska och lämpliga att spela upp framför en kamera, vilket får en att fundera över hur mycket som egentligen kompromissats med på grund av den samtidiga lanseringen av boken som film.

Besvarar boken frågan om varför Hannibal Lecter blev den han blev? Ondska föder ondska, jovisst. Men det kan illustreras rätt mycket snyggare än såhär. Hör du det, Thomas Harris!

Textutdrag (Visa/göm)

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2007-03-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-03 11:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2413

3 kommentarer

Samma problem som med förra boken alltså. Hela den boken kändess som om någon beskrev en film och den var uppbyggd kring ett handfull utstuderat våldsamma scener i stället för uppbyggd efter en vettig handling.

Mikael Oregistrerad 2007-03-09 08:13
 

Ohyggligt trist att det blir så här. Att en författare pressas till att leverera för en Hollywoodprodukts skull. Var tog den yrkesstoltheten vägen? Synd med tanke på hur bra de första två böckerna var. Spännande "på riktigt".

Bibliotekarien Oregistrerad 2007-03-13 14:41
 

Bibliotekarien – Jo, visst är det tråkigt. Samtidigt kanske man inte ska vara för snabb med att spekulera i Harris respekt för sitt yrke. Som påpekas här http://www.hannibalstudiolo.com/phpBB2/viewtopic.php?t=3344 ska det i Entertainment Weekly framkommit att författaren ställts inför valet att antingen komma med en ny berättelse ämnad att filmatiseras, eller att någon gör en ny Hannibal-film utan Harris inblandning. Detta eftersom Harris inte äger rättigheterna längre. Det reducerar förstås inte romanens uselhet, men kanske kan man som besviken finna det i sitt hjärta att förlåta Harris. En vacker dag.

Johan Wirdelöv Redaktionen 2007-03-19 23:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?