Text

: Redaktionens val, 2006
Redaktionens val, 2006
2006
0/10

God bok 2006!

Fort! Stressa! Hetsa! Affärerna har inte stängt än! Än hinner du ut och köpa hårda paket åt familj och vänner. Skriv ut listan på de böcker vi på dagensbok.com minns från 2006 och rusa till närmaste boklåda omedelbart!

Eller ta’t lugnt, slå upp en glögg, rimma i lugn och ro och håll de här i minne tills det är dags att byta in dubbletterna om några dar.

Alice Thorburn

Maps for lost lovers av Nadeem Aslam
Shamas och Kaukab är ett par i övre medelåldern som bor i England men kommer från Pakistan. Dit längtar den religiösa Kaukab ständigt tillbaka, inte bara för den varma luften och blomdoften utan också för att allt var så mycket enklare där: man visste vilka regler som gällde. I England är förvirringen total: hur kombinerar man ett liv som troende muslim med den lössläppthet som ungdomar i England utövar? Och hur försvarar man en tro som tillåter mord på människor vars enda brott är att ha älskat varandra, om än utanför äktenskapet? Kartor för vilsna älskande, som den heter på svenska, tar lång tid att läsa, inte för att språket är svårt utan för att det är så fantastiskt vackert att man vill läsa om varje mening bara för att få höra den en gång till. Mjukt och skimrande beskriver Aslam även de vardagligaste av tilldragelser så att man inte kan slita blicken från sidan. Och under vardagen ligger de allra största frågorna: vad är egentligen meningen med livet och hur ska man kunna leva det?

Om man heter Robin av Ylva Karlsson
När Robin träffar Angela inser han snart att något är fel. Det är bara han som kan se henne. Angela är ett blekt barn, sådan man blir av att inte bli sedd, och kanske är Robin på väg mot det tillståndet själv. Mot bakgrund av Bagarmossens gråa innergårdar och med ett knappt men precist språk berättar Ylva Karlsson en magnetisk historia. Det sällsamma sker i den mest vardagliga av miljöer, och inte ett ord är överflödigt.

Glennkill av Leonie Swann
Herden George Glenn är död och hans får bestämmer sig för att ta reda på vem som dödade honom. Kan tyckas svårt när man är får men inte om man leds av den kloka Miss Maple och den modiga Othello, och dessutom för hjälp av det legendariska fåret Melmoth the Wanderer. Fåren är enkla varelser, mest intresserade av gräs och annat ätbart, och förstår sig inte på intriger och insinuationer. Men de kan lukta sig till rädsla och de är mycket förnuftiga. Det drivs friskt med människor och deras later i denna årets charmigaste bok alla kategorier. Och inte är det varje dag man hittar en nyutkommen deckare som är originell.
Alice Thorburn

Björn Waller

Drömfakulteten av Sara Stridsberg
Årets skarpaste svenska roman, tyvärr mer omdiskuterad innan folk hann läsa den än efteråt. Skolexempel på hur man tar ett kontroversiellt ämne och vänder det utochin; något att peka på när folk frågar vad vitsen med fiktion är.

En alltför högljudd ensamhet av Bohumil Hrabal
Precis som den här. Ett försvar för tankarnas frihet och litteraturens tyngd, så hårt koncentrerat att en droppe räcker som botemedel mot förtryck och likriktning.

Beware of God av Shalom Auslander

”Fuck,” said God.

Detta gör Han när Han är på en Sopranoslik resa tillsammans med Lucifer för att lönnmörda en man som levt längre än sin utmätta tid eftersom Gud glömt ta med Volvos förbättrade krockskydd i beräkningen. Beware of God är en nästan Bill Hicksk drift med allt vad organiserad religion heter i 14 noveller, där vi också får möta mannen som plötsligt får order av Gud att bygga en ark men inte kan hitta allt material på byggvaruhuset, apan som plötsligt till sin fasa fylls med judeokristen skuld, och mannen vars två golems aldrig gör annat än att gräla om exakt hur hans order ska tolkas. Hejdlös och respektlös satir som hela tiden håller sig med tillräckligt mycket allvar för att gapskratten inte ska eka tomt.
Björn Waller

David Enemar

Artiklar 1975-2004 av Stig Larsson
Funkar både som introduktion och fördjupning till Stig Larssons katakombiska estetik. En måstebok!

Walden av Henry David Thoreau
Kan en bok bli mer aktuell för vår livsstil och dess konsekvenser än denna klassiker? Peter Handbergs nyöversättning är mer än välkommen.

Kalifornien, min historia och Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion
Ett år och två böcker av Didion. Vad mer behöver jag säga?

Men så har jag sparat årets Stridsberg och Khemiri till julledigheten.
David Enemar

Helena Hansen

Istanbul – Minnen av en stad av Orhan Pamuk
Orhan Pamuk är inte bara min favoritförfattare – han är nobelpristagare också. Essäsamlingen Istanbul passar lika bra för den som är intresserad av staden Istanbul, som av Pamuks liv och författarskap. En säker plats i tomtens säck! Glöm inte läsa Den svarta boken och Mitt namn är röd också.

Montecore. En unik tiger av Jonas Hassen Khemiri
I sin andra roman fortsätter Khemiri att utforska språkets möjlig- och omöjligheter. En starkt lysande historia full av metafiktiva finurligheter. Utmanande och kreativt. Det här är lätt årets bästa svenska roman, med årets snyggaste bokomslag skapat av Lotta Kühlhorn. Tid och finanser bör absolut offras på denna bok!

De utsatta av Maïssa Bey
På en poetisk prosa rik på metaforer, klanger och rytm växer en suggestiv berättelse om nio kvinnor på ett algeriskt mentalsjukhus/ålderdomshem fram. Maïssa Bey har en fingertoppskänsla för nyanser – detsamma gäller för översättaren Monica Malmström. En njutning att läsa.
Helena Hansen

Irene Elmerot

I döda språks sällskap av Ola Wikander
Årets fullträff. Nördigt, varmt, passionerat. Har man det minsta intresse för antingen antiken eller gamla språk är detta ett måste, ihop med latinlexikonet och andra måsten.

SAOL av Svenska Akademien
Med 5 000 nya ord kan man ju knappt göra fel! Ord som fibromyalgi och svarttaxi har äntligen letat sig in i språknördarnas bibel.

7-11 °Celsius av Richard Morgan
Inte för att den är årets bästa bok, egentligen, utan för att den fick mig att läsa något jag inte brukar läsa.
Irene Elmerot

Klas Rönnbäck

Slaveri av Dick Harrison
Mästerligt om ett av historiens värsta brott.

The beautiful struggle av Per Englund & Mlamli Figlan
Snygga foton ger nya perspektiv på kåkstaden.

H.P. Lovecraft – emot världen, emot livet av Michel Houellebecq
Tankeväckande, och nästan kärleksfullt, om en sann misantrop.
Klas Rönnbäck

Sara Larsson

I en klass för sig av Curtis Sittenfeld
Boken börjar som slätstruken internatskoleskildring, men i takt med att huvudpersonen blir äldre mörknar berättelsen och skrapar sig genom huden långt in i hjärtat på läsaren.

Förklädd till man av Norah Vincent
Journalisten Norah Vincent klär ut sig till man för att tränga in i männens värld. Hon går med i ett bowlinglag, hon blir försäljare, hon går i munkkloster och åker på mansläger där männen lever ut sin mest primitiva maskulinitet. Under tiden förändras hennes syn på män och när hon till slut inte längre klarar att leva inom de snäva ramar den traditionella manligheten kräver måste hon läggas in på mentalsjukhus. Fascinerande, och faktiskt, världsomvälvande.

Vi måste tala om Kevin av Lionel Shriver
En briljant romanidé lika briljant genomförd. Strax före sin sextonde födelsedag, dödar Kevin Katchadourian sju av sina klasskamrater och två lärare. Boken består av hans mammas försök att förstå, förklara och försvara sig. Det är alltså inte ”baserat på en verklig händelse” utan en ohygglig och välskriven resa in i föräldraskapets väsen, nyanserad och kontroversiell.
Sara Larsson

Sigrid Nurbo

Drömfakulteten av Sara Stridsberg
Romanen om Valerie Solanas i vilken romankaraktären skäller ut berättaren som tagit sig friheten att dikta upp hennes historia.

Tidens Framfart av Claes Andersson
Den förtoendeingivande jazzbjörnen, som på bokmässan i Göteborg olyckligtvis glömt sina glasögon då han skulle översätta en finsk poets texter till svenska har skrivit årets bok för vemodiga pessimister att mjuka upp mungiporna med eller nicka instämmande till.

Svensk Dikt av Lars Mikael Raattamaa
Vildsint, rolig, svängig reximad bokstavskommunism i sammetmjukt elegant omslag. Väntar redan på nästa diktsamling, som kanske kommer bli svår att hitta. För förhoppningsvis ska den väl ändå ges ut helt utan personnamn på bokryggen? eller?
Sigrid Nurbo

Stina Sigurdsson

Vem vågar sommaren? av Katarina Kieri
En kort berättelse om Majken som lånar ett hus under några sommarveckor. Katarina Kieri skriver så stillheten känns.

Jenny av Jonas Gardell
”Den jävla barndomen” skrev vår recensent. Jag håller bara med och lägger till ”de jävla tonåren”. Kanske inte en av Gardells bästa böcker, men en bra och framför allt tragisk berättelse är det. Aj, säger hjärtat.

jPod av Douglas Coupland
Microslavar för 2000-talet. Dock inte lika bra som Microslavar men det är Coupland for crying out loud. Finns än så länge bara på engelska.
Stina Sigurdsson

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2006-12-23 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-20 18:37

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?