Recension

: Vad hände på vägen till Damaskus?
Vad hände på vägen till Damaskus? Lena Einhorn
2006
Prisma
7/10

Av Pelle rot och stam?

Utgiven 2006
ISBN 9151846853
Sidor 248

Om författaren

Lena Einhorn är utbildad läkare men numera verksam som författare och filmare. 2005 fick hon Augustpriset i fackboksklassen för Ninas resa, berättelsen om moderns erfarenheter av judeförföljelserna under kriget. Filmen på samma berättelse fick guldbaggar för Bästa film och Bästa manus. Också Handelsresande i liv har blivit både bok och film. 2006 kom Vad hände på vägen till Damaskus?, en bok om den historiske Jesus, och 2011 romandebuterade Einhorn med Siri, en roman om August Strindbergs första hustru Siri von Essen.

Sök efter boken

Låtom oss läsa julevangeliet.

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syri-

- Vänta ett tag.

- Vadå?

- Quirinius tillträdde som ståthållare år 6. Föddes inte Jesus innan dess?

- Herregud, häng upp dig på detaljer. Om Lukas rör ihop listan på syrianska landshövdingar är det väl inte hela världen. Kan jag få läsa vidare?

- Ta Matteus i stället. Han kom ju tidigare, så han borde veta.

När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid…

- Nu får du ge dig. Herodes dog år 4 FKr. Menar du att det i Bibeln står att Jesus föddes tidigast år 6 men senast år 4 FKr? Hur går det till?

- Vill du ta över högläsningen eller?

- Jaja, fortsätt. Vi kan det där, Jesu födelse, änglar, fåraherdar, tre vice män eftersom de ordinarie var upptagna, döda alla gossebarn och så vidare. Vad hände sen?

- Få se…

Josef steg upp och tog om natten med sig barnet och hans mor och begav sig till Egypten, och där stannade han tills Herodes hade dött, för att det som Herren hade sagt genom profeten skulle uppfyllas: Från Egypten har jag kallat min son.

- Egypten?

- Egypten. Vad är det med det då?

- Så Josef, Maria och lille Jösses gömmer sig i Egypten tills Herodes dör – 4 år innan Jesus skulle ha fötts alltså, men men – bara för att Messias ska ha kommit ifrån Egypten? Räcker det verkligen med en charterresa till pyramiderna för att uppfylla det?

- Är du klar snart eller?

- Nej, faktiskt inte. Vart tog Jesus vägen mellan Egypten och 30-årsåldern? Varför är det enda omnämnandet av Jesus i romerska källor en troligtvis förfalskad passage hos Josefus? Varför står det i Torah och koranen att Jesus inte korsfästes? Varför står det i Bibeln att Jesus dog efter bara sex timmar när det oftast tog mer än ett dygn att dö på korset? Hur kunde Paulus omvändas så snart? Varför är det aldrig någon som nämner att Barabbas – "son av fadern" – hette Jesus i förnamn? Och vart tog Biggus Dickus vägen? Och…

- Låt mig gissa. Du har läst en bok nu igen.

- Ja. Vad hände på vägen till Damaskus av Lena Einhorn. Och den är väldigt intressant, men ändå… lite kluven är jag.

- Det märks.

- Jag vet. Förlåt. Men det känns som om det har gått mode i den här sortens historieomskrivning, att det finns en viss tendens att genast uppfatta allt som går emot gamla sanningar som automatiskt sant. Jag menar, folk tror ju tydligen på fullt allvar att da Vinci-koden är ett seriöst historiskt verk som kan omintetgöra kristendomen, och se på uppståndelsen runt Judasevangeliet i våras… Till slut vet man inte riktigt vad man ska våga tro på.

- Vad finns det som säger att ett 2000 år gammalt dokument med nödvändighet är mer trovärdigt än ett annat 2000 år gammalt dokument?

- Precis. Svaret är väl metoden man använder för att jämföra dem, och att slutsatserna är underbyggda och trovärdiga.

- Och är Einhorn trovärdig då?

- För det mesta, ja. Hon har verkligen gått på djupet, grävt både i kristna, romerska, judiska och muslimska källor och jämfört vad de säger, hon använder sig av något idag så sällsynt som källkritik… även om hon ett par gånger får göra övertolkningar av typen "Om man tänker sig att det de i själva verket menade var…", och en del slutsatser känns lite väl drastiska.

- Som till exempel?

- Ja, det där att Jesus fejkade sin egen död, bytte namn till Paulus och byggde sin egen religion.

- DEN Paulus?

- Den Paulus.

- Från "låt den som är utan synd kasta första stenen" till "kvinnan tige i församlingen"?

- Japp. Det verkar ju lite osannolikt att något sådant skulle gå spårlöst förbi. I ärlighetens namn är hon ju väldigt noga med att understryka att det är en ganska radikal hypotes. Men det är intressant att läsa hur hon resonerar. Och hennes bild av Jesus är fascinerande; en man född utom äktenskapet, som kan förlåta alla synder utom skilsmässa, som påstår sig vara son till någon som inte kan ses och vars sista ord är "Fader, varför har du övergivit mig?" Tänk tanken att de senaste 2000 åren skulle varit annorlunda om Jesus haft en starkare fadersgestalt… Och det är slående hur hon genom att anta att händelserna i NT flyttades bak 20 år för att inte reta upp romarna kan få dem att stämma oerhört mycket bättre med den icke-bibliska historieskrivningen, inte minst en judisk rebelledare kallad "Egyptiern"… men framför allt är det just själva det historiska detektivarbetet som är det fascinerande. Vad man sen gör med resultaten är upp till läsaren.

- Så vi får inte en 100% säker historisk sanning om Jesus, alltså?

- Nej, men det är väl knappast möjligt heller. Framför allt tycker jag det känns som om det inte är det viktigaste; oavsett när eller om han fötts så är det där med "älska din nästa" en rätt bra grej, även om hans efterföljare ofta haft lite svårt med det.

- God jul, alltså?

- God jul, och åt alla människor en god vilja. Plus gärna lite kritiskt tänkande också.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2006-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 16:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2321

5 kommentarer

Kul recension.

A. Bryn Oregistrerad 2006-12-24 00:18
 

Tio poäng för underhållande recension. Jag hade redan tänkt sätta denna bok på min att-läsa-lista och nu blir jag än mer nyfiken!

Henrik Oregistrerad 2006-12-24 11:20
 

Haha kul skrivet!
Men det heter inte "tre vice män"…

Cheyenne Oregistrerad 2006-12-24 15:02
 

Jag håller med, rolig recension! Cheyenne: "eftersom de ordinarie var upptagna".

Niels Oregistrerad 2006-12-24 22:02
 

Jättebra recension! Kritiskt tänkande var det.

Fifi Oregistrerad 2006-12-25 12:36
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?