Recension

: The Algebraist
The Algebraist Iain Banks
2004
Orbit
8/10

Charmig och episk bagatell

Utgiven 2004
ISBN 1841492299
Sidor 534
Språk Engelska

Om författaren

Iain Banks föddes i Fife, Skottland 1954, författare, humanist, anhängare av skotsk självständighet och rockmusiker. Han har tidigare alternerat fiktion (som ”The Crow Road”, som också filmatiserades av BBC) och science fiction (då han kallat sig Iain M Banks). Inom den senare genren handlar ett flertal titlar om den så kallade ”Culture”, en verkligt mångkulturell interstellär civilisation styrd av makalösa AI'n.

Iainbanks.net – Författarens egna hemsida.

Guardian Profile – Presentation av Iain Banks.

Infinite Fan Space – Som man kan gå med i.

A Few Notes on the Culture – Banks diskuterar sitt Culture-universum

Sök efter boken

Iain M. Banks har förmågan att skriva väldigt onda böcker – och väldigt snälla böcker. The Algebraist inleds på ett obehagligt sätt och det är nästan med en rysning man antar att detta lär bli en stygg historia. Men efter ett par hundra sidor börjar historien gradvis ljusna och till slut kantas läsningen faktiskt mer av skratt än oro.

Denna bok är inte del av någon kvadriljonologi, utan en avslutad historia. En kortfattad bakgrund är inte lätt att teckna eftersom den värld Banks målar upp är fullständigt mättad med detaljer om personer, platser, kulturer, varelser, historia och realpolitik. Berättelsen kretsar kring Fassin Taak, vars hemvist är en måne till gasjätten Nasqueron i Ulubis, ett system som klippts av från den kosmiska autostradan genom förstörelsen av deras maskhål för över 400 år sedan. Fassin är en så kallad Slow Seer, 390 år gammal (varav 45 i kroppstid), en människa hängiven åt att studera och mingla med de miljontals år gamla gasjätteinvånarna, kallade Dwellers. Dessa i sin tur besitter abnorma mängder kuriös information om universum, men är notoriskt svåra att ha att göra med. När Ulubis hotas av en nära förestående invasion shanghajas Fassin av det politiskt omnipotenta Complector Council att leta rätt på den i princip mytologiska och (minst) 400 miljoner år gamla Dweller List: En samling koordinater för oräkneliga hemliga maskhål, som hela kulturer levt (och dött) för att lägga vantarna på.

Det här är en bok med många typiska Banksiga ledmotiv. Här finns den utstuderat sadistiske ärkefienden i form av Luseferous, anförare av invasionen. Här finns huvudpersonen som besitter närmast övermänskliga förmågor, i detta fall Fassin med förmågan att på mekano-kemisk-psykisk väg dyka ned i gasjättarna och bromsa sin subjektiva tid för att kunna kommunicera med riktigt gamla Dwellers. Instängd i så kallad gill fluid (gälvätska!) i sin klaustrofobiska gasfarkost följer man hans ”knight errand” i gasjättarnas inre, blandat med hans funderingar och dystra minnen.

Boken är vidare full av färgstarka och charmiga karaktärer varav ett stort antal är just Dwellers. Hur föreställer man sig egentligen varelser som räknar sina liv i geologiska epoker, och sett civilisationer komma och gå? Banks gör dem till excentriska, nästan komiska figurer, med helt egna agendor från resten av universums invånare. På sätt och vis handlar boken om dessa Dwellers och man får ta del av hur de bedriver formella krig, hur de behandlar sina unga som slavar, hur de ser på liv och död… Men Banks vill också berätta om fler bisarra varelser, som de ljusårsstora förmodligen-medvetna stjärnstoftvarelserna Clouders och Ythyn, en kultur hängiven åt att samla ihop döda icke-begravda från alla andra raser.

Banks räds inte episka grepp, enorma rymder och extrema tidsdjup. Som vanligt hoppar han friskt mellan personskildringar, storslagen historia, politik, action och tekniknörderi. Hans värld är maffig och genomtänkt – väldigt mycket förblir oförklarat, detaljer som agerar en outtalad bakgrund. Han har förstås säkert mycket tankegods att dra ifrån genom sin tidigare Culture-svit. Det märks att han tänkt ut massor och vill förmedla allt i kapitel efter kapitel, stycke efter stycke. Långa beskrivande passager hamnar mitt i handlingen och man begriper att han behövt alla 534 sidor för att få plats. Banks är en väldigt solid SF-författare och sviker som regel inte. The Algebraist hade dessutom, med några miljöbyten och mindre metall, varit en klassisk fantasynovell.

Samtidigt är detta kanske inte hans mest kompletta verk. Språket är härligt välformulerat men lite omständigt, även om det säkert kan vara fullständigt medvetet (som alla läsare av Feersum Endjinn inser). Historien blir lite sönderhackad och inspirerar åtminstone inte mig till att sträckläsa, vilket är synd eftersom en poäng är att göra det för att kunna hänga med i handlingen. Men varje kapitel är å andra sidan intressant och trevligt att bläddra igenom för sig självt. Till slut känns det som om Banks använder handlingen som en ursäkt för att få beskriva sitt universum snarare än tvärtom och man finner att man njuter mer av hur välformulerade och kvicka Dwellers är, än man bryr sig om de enskilda karaktärernas öden. Men Banks är, även när han inte presterar på topp, bättre än många andra och det här är till syvende och sist en oerhört charmig saga.

Textutdrag (Visa/göm)

Magnus Rolöf

Publicerad: 2006-12-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-17 19:49

Kategori: Recension | Recension: #2319

2 kommentarer

Låter som om jag inte ska sätta igång med den när jag avklarat "Feersum Endjinn" som jag precis håller på med (och suckar över och inte orkar sträckläsa). Vi som inte är totala SF-nördar kanske ska hålla oss till hans böcker utan M.? Å andra sidan tyckte jag nog att the Player of Games var väldigt bra.
Svårbestämd författare :-)

Irene Elmerot Redaktionen 2006-12-21 12:44
 

Feersum Endjinn (och a song of stone) är hans klart sämsta böcker, så du kan lugnt läsa vidare på hans övriga SF. Speciellt Culture-romanerna. Men hans klart bästa bok är nog ändå Crow Road.

micke Oregistrerad 2006-12-21 13:38
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?