Recension

: Svensk slam
Svensk slam Vendela Procopé
2006
ord på scen
7/10

Slamsugning!

Utgiven 2006
ISBN 9197470716
Sidor 190

Sök efter boken

En brokig samling texter som ryckts från scenen och slagits ned på boksidor. En slamsugning om en skall försöka var rolig har skett av konungarikets scener. Det är en mycket vital rörelse det här med poetry slam liksom poesins schlagerfestival. Trots att man tävlar i poesi, som med schlagers så måste en kulturälskare tycka det här är bra. Alla scener där det sker ett uttryck är viktiga i detta rike.

Boken börjar med små essäaktiga texter om företeelsen och jag vill citera "Det går inte att tävla i poesi därför gör vi det." Boken är ingen tävling utan ett sätt att föreviga något så flyktigt som publik och poeters möte men det sker på publikens bekostnad publiken är inte med hela det teatrala avslappnade är inte med. Sättet som jag avnjuter texterna bäst på är som en slags termometer i tidens anus, jag får dock problem att komma fram till ett enigt utslag av denna termometer men mycket feber är det nog eller det är då jag gillar denna samling när det är feber när det berättas något när det gestaltas och åsikter inte bara slungas ut banalt och tråkigt. Det får gärna vara omoget men inte tråkigt slentrianmässigt. Jag kan tycka att lite drygt hälften av texterna lämnar mig ganska oberörd men de kanske berör andra läsare och det är väl det fina med en sådan här samling. Det bittra är väl att man vill höra mera av rösterna som tilltalar en men det är mycket få som är representerade med mer än en dikt var och så undra jag lite om det är jag som kommer in i någon slags läsart eller om det verkligen är så att det är bättre texter i andra halvan av boken?

Roligt är också att känna igen namn från Göteborg trots att jag inte direkt hänger på poetry slam-hak som hängmattan. Jag noterar också de nysvenskt klingande namnen och de två ungerskt klingande. Jag fundera på skribenternas åldrar och annat ovidkommande. Det som berör mig är de som berättar något om sin barndom och gestaltar den jag har i det längsta inte velat nämna någon enskild för det är så många som inte blir nämnda då i ett sådant här sammanhang men ändå dikten om mobbingoffret som blir itutad att pinka på kraftledningen ruskar om mig rejält och spydikten luktar det om och om det är positivt eller inte det är en bra fråga. Det finns en gammal definition att poesi inte går att återberätta de texterna här som jag gillar kan jag sätta etikett på som jag nyss gjort, jag älskar även avsugningsdikten, stringtrosadikten och vad ska jag beställa-dikten! Så här kan jag fortsätta det har skett en resa, jag kan berätta något, men fortfarande gäller det bara drygt hälften av texterna, de andra kanske kräver scenen eller en annan läsare. Men hälften är väl inte illa varför ska jag haka upp mig på det. Jo för det andra det som jag skulle kalla talangen dras ned lite och det är synd eller?!. Lite nyfiken på vilka och hur urvalet till boken gått till och ordningen i boken det verkar vara lite tema, det är fler stjärtdikter i rad o.s.v.

Ja i stora hela så är det roligt att ha fått läsa de delarna jag gillade av boken liksom att få höra en hit, det är samma sak men ändå kittlande roligt. Tack svensk slam.

Csabi Urbán

Publicerad: 2006-06-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 22:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2062

2 kommentarer

Så vitt jag förstår är det helt enkelt bokstavsordning som gäller för alla diktalstren. Begynnelsebokstaven i efternamnet bestämmer vilken plats de olika författarna har fått i boken.

Det vore intressant att få läsa några namn på författare som ändå sticker ut, i positiv bemärkelse – vilka som håller såväl från scen som i skrift. Det är ju en svår grej det där – många slamtexter blir de facto rätt platta och banala i skrift.

Vilket bokstavsintervall är det som är det "bästa", enligt recensenten? Eller är det hela andra hälften som faktiskt överglänser första delen av boken?

Vilka som ingått i juryn har jag förresten för mig att det står någonting om i förordet. Några personer från Malmötrakten som är engagerade i Ord på scen har hjälpt till i redaktionsarbetet, om jag inte minns fel.

Slammaren Oregistrerad 2006-06-21 07:48
 

Det var intressant att läsa dina tankar om boken.

Om du är nyfiken på hur vi har arbetat med texten så är du välkommen att maila
slamtologi2006@hotmail.com med dina frågor.

Allt gott i sommartid!

Vendela Oregistrerad 2006-06-22 11:34
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?