Nyhet

Feministisk Strindberg?

I sin uppgörelse med mansdominansen i vår litterära kanon har lilla feministiska Rosenlarv förlag tagit sig an August Strindberg. Författaren, som ju är känd för sitt kvinnoförakt, skriver i förordet till novellsamlingen Giftas II:

Att [kvinnan] icke talar i församlingen gör hon rätt i, ty den som ljugit i 6000 år och mer, den kan icke skilja sanning från lögn. Hon som aldrig tänkt en egen tanke, aldrig gjort en nyttig uppfinning, aldrig arbetat, hon har förlorat sin talan tills hon ångrat, omvänt och bättrat sig.

Men nu har förlaget alltså gjort sin egen bearbetning av Giftas II. I utgåvan är, enligt förlagets hemsida, Strindbergs text helt bortplockad. Han har redan fått alldeles för stort utrymme, menar förlaget. Istället hoppas de att var och en själv ska fylla sidorna med ”roligare budskap, anteckningar från bordskanter, galna världsförstörarfeministiska dikter och oden till Mannen!”

Ella Andrén

Publicerad: 2006-06-18 12:54 / Uppdaterad: 2010-01-05 13:26

Kategori: Nyhet

5 kommentarer

Alla vet ju att han var en mans gris!! Sluta försöka försköna Strindan!!!

Skruven 2007 Oregistrerad 2006-06-21 00:40
 

Läs "Jag har alltid tillbett kvinnorna" från förlaget Bakhåll. De har samlat texter som skall korrigera den utbredda uppfattningen att han var kvinnohatare. Peter Glas, som sammanställt texterna, menar i sitt efterord att Strindbergs konflikt med kvinnor inte är hat utan förtvivlan. (Detta var någon slags parafrasering av förlagets info.)

Ted Ljunggren Oregistrerad 2006-06-23 00:22
 

Det räcker väl med att läsa Strindbergs program i förordet till Giftas I där han bland annat förespråkar kvinnlig rösträtt för att komma till insikt om att killens kvinnosyn inte är helt svartvit.

Nattkröken Oregistrerad 2006-06-30 12:48
 

Jämför man Strindbergs åsikter om kvinnor med hans liv, så ser man väl att han hatar kvinnor när hans kärleksliv knakar, och är feminist när det funkar i hemmet…

http://blogg.passagen.se/henrythehorse

Henrik Oregistrerad 2006-08-31 08:45
 

Strindberg hade en vidrig kvinnosyn och värst tycker jag det är när han gömmer sig bakom arbetarkvinnan som någon han kan tåla då hon så klart inte hotar honom i hans självpåtagna upphöjdhet.

Annette Oregistrerad 2010-02-17 18:07
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?