Nyhet

1,3 miljoner klassiker med Expressen

1,3 miljoner böcker. Det är vad Expressens litterära klassikersatsning, i samarbete med Bonniers, landat på när man nu sammanfattar kampanjen som inleddes med Strindbergs Hemsöborna och avslutades härom veckan med D H Lawrences Lady Chatterleys älskare. 30 titlar på 30 veckor har det blivit och mellan 20 000 och 70 000 exemplar per titel. Inte riktigt de 200 000 per titel man först siktade på, men på tidningen är man, enligt Svensk Bokhandel, ändå mycket nöjda med sin folkbildande insats och kan mycket väl tänka sig att göra något liknande igen.

Svensk Bokhandels chefredaktör Lasse Winkler sammanfattar på ledarplats Expressen-satsningen i mindre rosenröda toner. En ”tafflig historia”, ”ful som stryk” och ”gav ett trött och billigt intryck” är några av hans kommentarer. Framför allt, menar Winkler, var det en urvalsmässigt ogenomtänkt kampanj, bestående av samma gamla titlar ”som åker in och ut i offentligheten. Här försatte tidningen chansen att visa något mer.”

Världen är onekligen full av människor och institutioner som vill tala om vad vi borde läsa. Att faktiskt göra böcker tillgängliga är onekligen en viktig aspekt av det. Så vad tycker du? Har Expressens bilagelitteratur berikat din bokhylla? Eller försatt ett tillfälle att … ja, vadå?

Ella Andrén

Publicerad: 2008-04-17 23:37 / Uppdaterad: 2010-02-07 12:09

Kategori: Nyhet

3 kommentarer

Nej det var ju asbra. Jag "upptäckte" Gösta Berlings saga, Hemsöborna, Nässlorna blomma, osv. Det hade nog inte hänt att jag plockat upp en svensk klassiker i pocketshoppen. "De kan man ju alltid läsa någon annan gång", brukar jag resonera.

Fast en negativ aspekt fanns det, och det var att man var tvungen att släpa hem en Expressen eller GT med boken.

Okej, de var lite fula också.

Niklas Oregistrerad 2008-04-22 20:26
 

En del av grejen måste ha varit att man skulle föra ut gamla klassiker till en ny publik, och då finns det kanske inte riktigt utrymme att ta med en obskyr diktsamling t.ex. Snobberi från Svensk Bokhandels sida.

Och ja, de var fruktansvärt fula.

Olle Oregistrerad 2008-04-22 21:17
 

Jag älskar klassiker men jag skulle aldrig kunna tänka mig att köpa någon av dessa böcker. De är så fruktansvärt skriklika och onuika. Vad gäller urvalet vill jag undra: Varför är diktsamlingar obskyra? Varför skulle det vara snobberi att vilja ha med en mindre självklar titel? Är alla klassiker som Expressen uteslutit obskyra diktsamlingar?

Tekoppen Oregistrerad 2008-05-04 19:45
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?