Recension

: Slam
Slam Nick Hornby
2008
Forum
5/10

Wham bam thank you Slam

Utgiven 2008
ISBN 9137132075
Sidor 309
Orginaltitel Slam
Översättare Marianne Mattsson
Först utgiven 2007

Om författaren

Fotograf: Jessica Gow/Pressens bild

Nick Hornby, född 1957, har fått tre stora internationella försäljningssuccéer med romanerna High fidelity, Om en pojke och Fever Pitch. På senare tid har Hornby rönt stora framgångar som manusförfattare till filmerna An Education (2009), Wild (2014) och Brooklyn (2015).

Sök efter boken

Nick Hornby brukar skriva om pojkar i mäns kroppar. High Fidelity och Om en pojke är tydliga exempel. Nu tar han steget fullt ut och skriver en ungdomsroman om 16-åriga Sam som är besatt av Tony Hawk och som på typiskt tonårstruligt sätt hela tiden skiftar i inre ålder. I ena stunden känner han sig som 25 och har vuxet försoningssex med sin tjej, i nästa är han en tillrättavisad 9-åring som helst vill sitta i mammas knä.

När man skejtar och gör ett misstag slår man sig ordentligt. Det är det Slam betyder. Sam gör ett annat slags misstag och hans liv förändras för alltid. Slam.

Som roman är det förvånansvärt platt. Sam själv får visa upp lite olika sidor, även om han är klyschigt grabbig. Men övriga karaktärer känns som skisser, lite platta och motsägelsefulla på samma gång. Hans unga mamma är snäll, hans unga pappa är korkad och enkelspårig, hans flickvän Alicia är korkad och grälsjuk men visar ibland upp den goda egenskapen att hon står upp för Sam inför sina snobbiga föräldrar. Och i vanlig ordning så mognar Sam innan boken är slut. Handlingen rymmer inga överraskningar och budskapet är lite allmänt om säker sex, att man ska vara rädd om sin familj och att man har ansvar för sina handlingar.

Det enda som är lite nyskapande är att Sam vid tre tillfällen kastas framåt i tiden, så att man som läsare vet i förväg "hur det går". När Sam sedan kommer ikapp sin egen framtid och får uppleva sina framtidsvisioner på riktigt så ser han saker på ett lite annorlunda sätt. Det som verkade så hemskt blir bättre när han väl har kommit dit. Frågan är väl bara om denna uppbrutna kronologi tillför så mycket. Kanske hade Hornby kunnat utveckla greppet mer, nu blir det mer som ett märkligt övernaturligt inslag i en annars ganska socialrealistisk bok.

Så om jag ska vara lite elak skulle jag helt enkelt kunna avfärda Slam som en enklare sortens ungdomsroman som inte riktigt håller för vuxen läsning. Kanske har Hornby satt krokben på sig själv genom att skriva så bra romaner i början av sin karriär att hans nya böcker aldrig kommer att hålla måttet.

Men då är jag orättvis. För trots att boken egentligen inte tillförde mig något nytt, trots att jag kan bli less på Sams lite tjatiga "tonårsspråk" och hans pubertala livsvisdomar, så kan jag inte förneka att det finns ett sug i Slam ändå. Det är snabb läsning som är svår att släppa. Det går lätt att klämma hela boken på en eftermiddag (även om jag i ärlighetens namn hoppade över ett långt avsnitt om en tripp till Hastings som enbart kändes som irrelevant slapstick). Hornby har en förmåga att få ett driv i det han berättar och det känns helt logiskt att tre av hans böcker också blivit populära filmer. Det finns en balans mellan humor, spänning, feelgood och underhållning i Hornbys böcker precis som i bra komedier.

Så jag kan tänka mig att Slam skulle kunna tilltala en och annan uttråkad gymnasiekille. Men det kommer inte vara det bästa han har läst.

Textutdrag (Visa/göm)

Sara Larsson

Publicerad: 2008-04-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-14 09:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2888

6 kommentarer

Bra recension! Delar i princip alla dina åsikter. Men jag tyckte trippen till Hastings var bland det roligare i boken, och enda gången han visade upp riktig ångest och valde att dra täcker över huvudet.

Spidde Oregistrerad 2008-04-21 20:49
 

Håller med Spidde. bra recension. tyckte boken överlag var läsvärd men inte mer. jag skulle vilja läsa mer om deras kärleksliv, de känns som de hoppade över det o gick direkt till ungen. annars bra bok =)

Rasmus Oregistrerad 2008-05-19 11:35
 

Boken SLAM är inte direkt någon höjdarbok precis, vilket likaså antyds av ovanstående recensenter. Den är alldeles för tjatig och jobbig. Samtidigt är den ganska rörig och lite tråkig emellanåt. Antalet sidor, 309 stycken, kunde gott och väl ha kortast ner till max 200 istället! Föregående böcker av Hornby är bra mycket bättre än denna ”surrisurr” bok.

Monica Laham Oregistrerad 2009-03-08 23:01
 

Jag håller inte alls med dig! läste orginalversionen på engelska vilket jag tycker ger boken mer rättvisa. hornby har en vass penna oavsett vem eller vad han skriver om. dialogerna är oerhört underhållande och sättet han skapar sin karaktär på är väldigt trovärdigt. visst har hornby skrivit bättre böcker men jag är trots detta nte besviken. jag gillade första halvan av boken bäst dock, men den får mig att skratta och när man talar om feelgood är det här ett mästerverk. Hornbys försök att skiljdra en tonåring är lyckat, briljant vill jag påstå.

jennie Oregistrerad 2009-06-10 07:31
 

dessutom tror jag inte meningen med boken är någon slags uppmaning till säkert sex.

jennie Oregistrerad 2009-06-10 07:32
 

Bra recension! Delar även jag samma åsikter. Långt ifrån hans tidigare böcker men likväl en sidvändare. Dock så vill jag ha hjälp… jag tappade bort boken och vill gärna veta hur det slutar. Jag har kommit till att barnet kommit. Det var tre månader sen jag tappade boken så kommer inte exakt ihåg var jag låg. Maila gärna mig på sundinbobby@gmail.com om någon vet slutet!

Tack på förhand!

Bobby Oregistrerad 2009-09-26 21:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?