Recension

: Mitt liv som Pythagoras
Mitt liv som Pythagoras Fredrik Lång
2005
Schildts
10/10

”På återseende min kära vän!” sidan 229

Utgiven 2005
ISBN 9515015103
Sidor 303

Om författaren

Fredrik Lång är en ljus, klurig, tyst herre som ruvar på sin lärdom och talar sparsmakat. Men det han säger är genomtänkt och ofta dräpande. Han debuterade 1978 med ”Ockupationen”. Största läsupplevelsen lär vara James Joyces ”Odyssevs”. I dag är han en av Finlands främsta författare, som kommit att syssla med mansrollen i dagens samhälle.

Sök efter boken

Jag har följt Herr Långs författarskap ett tag nu och det är mig en ära att få utropa hans mästerverk, om man fortfarande i dessa moderna tider skriver mästerverk.

Varje rad i första delen av boken är som en aforism men det löper ändå lätt och ledigt och en känner vår tid dunka fast stoffet är gammalt som dom gamla grekerna, det handlar ju faktiskt till och med om en av de gamla grekerna närmare bestämt Pythagoras. Lång besvärjer sig på något sätt och kliver innanför huden på Pythagoras och hans tid och skriver en biografi och en skröna och ett historiskt/filosofiskt verk med fotnoter på samma gång.

Han har hållit sig i den "(sken)självbiografiska" fåran länge nu, på ett underfundigt sätt och jag har fått gapskratta men med sin näst senaste roman Ryska kusinen så lämnar han vår tid och ger sig in i mer klassiskt episkt berättande (Jag tänker på Eino Hanski), här möts det först nämnda och det senaste. Denna bok är en självbiografi (som Pythagoras hur konstigt det än låter) men ändå en episk roman om ett annat liv. Prosan är dock omisskännligt Långskt lekfull, ett nöje att läsa trots tuggmotstånd.

Mästerverk, följaktligen nomineras han för första gången till Nordiska rådets pris. Vinner inte men är ändå äkta stolt då han läser ur boken på restaurang Trappan på Folkets hus i Göteborg som nu två år i rad tagit dit en handfull av de nominerade författarna till nämnda pris. I år var det skam att det svenskaste av nomineringarna som var där var Lång med sin klingande finlandsvenska men ännu skamligare för trappan är att högsta trappsteget har de aldrig prickat in, aldrig har vinnaren varit med på dessa författarkvällar. Lång är som uppträdande författare, tillbakadragen och lågmäld, raka motsatsen till sin sprudlande, lekfulla, fyndiga, påhittiga prosa.

Pythagoras en halvgud/människa, Apollo är hans far enligt sägnen är huvudpersonen. Vi får följa mobbingen från barndomen och uppväxten men någon psykologisk finskildring av människan/halvguden P. är inte detta, det är grövre penseldrag som romanen är dragen med. Den handlar om staten och vishetens roll gentemot staten, det är en filosofisk thriller eller en politisk revy, det handlar om handel och pengarnas roll när den kommer in i handeln och så handlar det om människan som alltings mått. Det är grova penseldrag, det är vist och fastslaget men ändå undanglidande och med glimten i ögat. Någonstans skriver Lång, om ni hittar något vist i boken så är det antagligen stulet från grekerna. Han är bra ödmjuk denna författare, denna filosof. Jag gillar det. Och när han på ett ställe säger "och det är blott ljud utan mening." Och det följer en massa bokstäver bland vilka de sista är klockren ungerska med ett stavfel, kära stavas; Kedves, så tar jag det liksom varje ungersktalande som en personlig hälsning.

Därför är denna recension en personlig hälsning från recensenten till en vän och författare. Du har skrivit ditt mästerverk tycker jag och sådant är världen tacksam för och mästerverk för en författare är det närmsta sanningen han kan komma. Långt ifrån vinst av priser, försäljningssiffror och annat sådant. Jag avslutar med att citera Douglas Adams: "42" och så lite ljud som inte ens är ord; "Most már találkozunk, viszontlátásra kedves barátom".

Csabi Urbán

Publicerad: 2006-05-31 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 22:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2040

3 kommentarer

Fina ljud där. Och jag håller med dig helt och hållet. Bra recension. Nästan den enda på dagensbok.com som kan skriva sakligt, ärligt och personligt och samtidigt ge läsaren möjlighet att tycka något annat. Inget skrivs på näsan här inte. Nu skadar det ju inte att du faktiskt har bra smak också. Fortsätt så. Recensionen inspirerar och än en gång ligger Lång på nattduksbordet.

Paulina Oregistrerad 2006-06-01 13:28
 

Näää, ingen bra rec :-/

Paul Oregistrerad 2006-06-01 20:16
 

Den bok av Fredrik Lång som gjort mer intryck på mig var ”När Thales myntade uttryck -Om den sakliga tänkandets ursprung.

José L Ramírez Oregistrerad 2012-09-06 18:58
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?