När jag har köpt en bok brukar jag oftast skriva i den vilket datum och vilket år jag köpte den och ibland i vilken bokhandel eller i vilket antikvariat. Om jag får en bok i gåva skriver jag när jag fick den och av vem. Enstaka gånger har jag skrivit något mer i boken kring själva inköpet än bara plats och datum. Ulf Lundells En varg söker sin flock köpte jag i Stockholm den 8 augusti 1991 och la till: ”tre dagar efter konserten på Gröna Lund”. Så här efteråt ångrar jag att jag inte skrev mer om dagen och tillfället då jag köpte boken. Jag vet att böckernas värde minskar om man skriver i dem, om man nu inte råkar vara en mycket känd och betydande person förstås eller om det är författaren själv som skrivit en dedikation, då ökar istället värdet.
Det är ändå en fascinerande tanke om det skulle vara så att alla bokköpare alltid skulle haft för vana att skriva något om själva inköpstillfället i de böcker de köpt. Då skulle man till exempel i ett exemplar av originalupplagan av Emilie Flygare-Carléns debutroman Waldemar Klein, kunna läsa några anteckningar skrivna av någon som köpte boken i Stockholm den där novemberdagen 1838, då den gavs ut i duodesformat av bokförläggaren N. H. Thomson i serien Kabinetsbibliothek af den nyaste litteraturen. Köparen kunde ha antecknat i vilken boklåda boken hade köpts, varför just den boken hade inhandlats, vad bokförsäljaren hade sagt, vem köparen hade umgåtts med, var och vad man hade ätit och druckit och vilket som för dagen hade varit det aktuella samtalsämnet i ett Stockholm med bara 80 000 invånare.
Publicerad: 2006-05-30 05:50 / Uppdaterad: 2012-01-06 17:26
En kommentar
En underbar idé. Jag skall börja med det när jag köper en bok av en speciell anledning, det kan vara en recension, rekommendation av en vän eller annat. Att berätta om bokhandlaren kanske är intressant om 50 år, när affären inte finns kvar längre och så vidare. Ja, det finns ju hur mycket som helst man kan berätta. Det bör nog ske spontant.
#
Kommentera eller pinga (trackback).