Recension

: Eskapader Annorstädes
Eskapader Annorstädes Niklas Björnberg
2005
Books on demand
7/10

Berättarglädjens förtjänster

Utgiven 2005
ISBN 9163174995
Sidor 154

Om författaren

Niklas Björnberg föddes 1978. Han bor i Göteborg där han lever de
flesta av sina dagar som civilingenjör och nätter som författare eller TV-slötittare. Nästa bok kommer inte bara innehålla en röd tråd, utan – förhoppningsvis – få sina läsare att gråta.

Sök efter boken

Författaren kanske skickade runt sitt manus till en massa förlag innan han beslöt att köra på print on demand. Gjorde han det är det förståeligt att förlagen refuserat det. Säkert ansågs det inte tillräckligt kommersiellt gångbart. Inte tillräckligt topplistevänligt. Inte värt att satsa på, en potentiell förlust och en sannolikt dålig investering att ge ut. Bara språket är från början till slut en sådan grej som känns som att "det ger man bara inte ut". Att till exempel skriva "Säkerligen skulle hans oväntade uppdykande bereda den ännu ej fastslagna sorts varelse som i tältet kanske fanns visst huvudbry vad gällde det lämpliga i att motta en så sent kommen och dessutom objuden gäst?" känns inte som något ett strängt vinsthungrigt förlag skulle nappa på. Men tack då för print on demand och för att man får tillfälle att läsa något utöver lektörernas trånga silar.

Romanen är enligt baksidan "ett av de mest skönlitterära av skönlitterära verk". Detta har säkert också varit ambitionen. Huvudpersonen Q är en till synes brittisk och småsnobbig men charmig herre som befinner sig på ett slags tidochrums-överbyggande resa. Han hamnar i den ena situationen som för honom till den andra platsen, där nya situationer utvecklas, och så vidare. Han somnar någonstans och vaknar någon annanstans. Han blir nerklubbad på ett fartygsdäck och vaknar i ett tält på en ny kontinent, han drogas av en medcinman och vaknar upp på en grusväg. Miljöerna och situationerna litterärt bekanta så det smäller om det. Det är klassiskt och traditionellt, som om ett visst antal arketypiska skådeplatser skulle avverkas. Djungeln, Berget och Staden, till exempel. Och så referenserna: fiskaren som blir besatt av sin fångst, mannen som förs inför domstol utan att veta varför, och, jovisst, madeleinekakorna. Konstigt nog blir det inte besvärligt. Hela tiden finns en distans som gör referenserna, inte intressanta, men väl uthärdliga. Man tänker egentligen inte så mycket på dem, utan drivs mest av ett stilla gillande av bokens rena trevlighet.

Det ständiga miljöbytandet ger i och för sig ett medryckande tempo, men man tröttnar också lite grann när varje "eskapad" mer blir en väntan på var Q ska råka ta vägen härnäst. Med det snäva reseschemat kommer också en rotlöshet, eller snarare rödatrådlöshet, som ger känslan av att scener lämnas innan de egentligen har fått komma till sin rätt. Till exempel räddar Q fröken Dew från ett rytande lejon (traditionellt var det, ja) och romansen hinner just ta form bara för att helt slopas och aldrig återkomma. Även om huvudpersonen fort glömt detta, gnager hos läsaren en stilla väntan på att saken ska följas upp. Tillsammans med kaptenen, med den mystiske P, och allt det andra som bara läggs bakom en.

För mig är bokens stora fördel att jag upplever att en ren och skär skaparglädje lyser igenom. Jag får för mig att Björnberg haft innerligt skoj när han skrivit. Att han förlorat sig i det och gått länge bara på berättarlusta och litteraturengagemang. Sådant känns, och en bok plockar många poäng på att ha sin upphovsmans fulla satsning mellan raderna. Att Eskapader annorstädes är beställtryck förstärker givetvis den känslan. Och bokens brister till trots, hur mycket ges idag inte ut som är sämre än detta? Det är en hel del.

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2006-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-08 07:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1949

5 kommentarer

Bara att gratulera unge Björnberg till det fina betyget. Nu är jag nog tvungen att skaffa degerforsarens första alster.

Hmpson Oregistrerad 2006-03-10 18:19
 

Kul recension och spännande bok! Hur hittar man såna här böcker?

r k Oregistrerad 2006-03-10 19:35
 

r k: Du hittar dem förstås genom oss. Men faktiskt: det är väl den största nackdelen med print on demand, att det inte ger författaren något vidare stöd vad gäller marknadsföring, jämfört med ett vanligt förlag. Boken kom till vår redaktion genom att Björnberg själv bad oss recensera den. Och det är väl så det funkar för print on demandare, att man får marknadsföra sin bok för egen maskin.

Johan Wirdelöv Redaktionen 2006-03-10 20:36
 

r k: Men om man inte har en bokrecensionssite kan man till exempel köpa boken genom books-on-demand.com. Eller, härligt nog, på ungefär alla Akademibokhandlar och Wettergrens i Göteborg centrum. Aaah.

Niklas Oregistrerad 2006-03-11 16:14
 

Har nu läst boken ovan (fick den i gåva av en vän till författaren, A. Engström). Mycket trevlig läsning får man lov att säga. En aning hoppigt men det tror jag var själva tanken. Dessutom är det språket som är mycket av behållningen med boken. Ibland är det som mest spännande att se om Björnberg lyckas ta sig ur de inveckade meningar han ger sig in i.

Hmpson Oregistrerad 2006-08-26 14:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?