Gästrecension

: Funky Business
Funky Business Jonas Ridderstråle & Kjell A. Nordström
1999
BookHouse Publishing
7/10

En profetia om den nya tiden

Utgiven 1999
ISBN 9189388011
Sidor 256
Översättare Mia Poletto Andersson

Om författaren

Fotograf: Jonas Åkerlund

Jonas Ridderstråle är verksam vid Centre for Advanced Studies in Leadership vid Handelshögskolan i Stockholm. Kjell A Nordström är verksam på Institute of International Business (IIB) vid Handelshögskolan i Stockholm.

Funky Business – Hemsida för boken och författarna.

Jonas Ridderstråle – Om den ena halvan av författarduon på förlagets hemsida.

Kjell A. Nordström – Om den andra halvan av författarduon på förlagets hemsida.

Gästinformation

Jakob om Jakob: Jag är född och uppvuxen vid Vänerns kant i den lilla staden Åmål. Med en lycklig uppväxt i frikyrkorörelsen och Åmåls Baptistkyka blev jag tidigt introducerad i lovsången och glädjens budskap. Inte helt opåverkad av min uppväxt började jag tidigt att gilla gospel, soul och dålig musikerrock i form av onannerande gitarrsolon och smäktande "More Than Words"-covers. Men dagen kom när mina egna tentakler kom att sprattla mig in i housens, discons och soulens värld. Och än idag står jag kvar, fortfarande lika insnöad och lycklig över att på ett närmast glittrande och tindrande sätt ta emot 12:a efter 12:a med en ny låt och sjuttioelva remixer på.

Sök efter boken

Jag tänkte att jag skulle läsa en bok, någon bok som betraktar den alldeles fullständigt galna värld som vi lever i. Det blev en bok som i mångas ögon må vara inaktuell, full av lögner och klyschor. Visst, det senare är visserligen väldigt mycket sant. Men, en profetia om det nya samhället landade i min hjärna. Den löd: Gå ut och berätta om den nya tiden, inte om hur den är eller vad den gör. Berätta vad du kan göra.

Året var 1997 och it-eran var högaktuell, halleluja. Sverige började på allvar bli varsebliven om förvandlingen från ett industriland till ett tjänsteland. Lika obekväm som satan kom sanningen i form av två svartklädda herrar. En sade, tiden är inne, den andra tillade, den är ute.

Vem är du? Vad är du? Hur känns du? Hur gör du? Hur är du?

Produktifieringen av människan är inget annat än vår tid i samhället där information har blivit en långt viktigare konkurrensfördel än produktion.

Genom att förvandla själen till en produkt finner vi att den fulländande nutidsmänniskan inte bara består av människa, hon är även en hårddisk där unik information lagras. Information som i striden om din position kommer att kunna användas för att vinna slaget.

En utsaga om att det kommer en tid där västerlandet inte är normen längre är både fientlig och skrämmande, men sann. Det har alltid varit så, riken har vuxit upp och rasat samman. Förr eller senare har alla början ett slut. Vare sig om vi talar om livet eller samhället.

Inget talar mot att vi återigen går mot att en era är slut. Vi är inte ensamma i tävlingen mot framtiden. Någon annan väntar på att äta det som är ditt, inte för att dom vill, istället gör dom det för att dom får. Det som du tror är ditt är faktiskt inte alltid ditt. Den illusionen av verkligheten är inte kvar för att stanna. Vi kommer att bli medvetna om att det nya samhället består av du, jag och resten av dom bästa.

Jakob Törnell

Publicerad: 2006-03-11 00:00 / Uppdaterad: 2006-03-11 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1950

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?